Rita Boshart en Jack van Dodewaard met hun trouwe viervoeter voor het pand aan de Ambachtsweg 2 in Vorden. Foto: Bernadet te Velthuis
Rita Boshart en Jack van Dodewaard met hun trouwe viervoeter voor het pand aan de Ambachtsweg 2 in Vorden. Foto: Bernadet te Velthuis

Het Klavier viert tienjarig bestaan met gratis concerten

VORDEN – "Het is voorbij gevlogen en voelt maar als de helft", zo beschrijven Rita Boshart en Jack van Dodewaard hun gevoel over het tienjarige bestaan van Het Klavier, dat om precies te zijn donderdag 12 april een feit is. Om dit jubileum van hun zaak te vieren, worden op 14, 15, 21, en 22 april gratis concerten gegeven. Rita: "We willen de drempel laag houden en iedereen de kans geven om deze concerten bij te wonen". Ook worden alle leerlingen van Het Klavier getrakteerd op een educatief uitje naar het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen en zijn de hele maand april de piano's en vleugels flink afgeprijsd.

Door Bernadet te Velthuis

Tien jaar geleden streken de muziekliefhebbers neer in de Achterhoek en startten hun pianozaak met winkel, werkplaats en concertruimte aan de Ambachtsweg 2 in Vorden. Rita: "We woonden in Bommelerwaard, maar ik werkte al vijftien jaar in Bathmen. Het dagelijks op en neer rijden was niet bepaald ideaal dus we besloten te verhuizen." Na een aantal jaren als docente op een muziekschool in Deventer te hebben gewerkt, besloot ze haar passie voor zang, pianospelen en theater als zelfstandige zelf in te vullen. Waar Jack zich bezighoudt met de verkoop, het stemmen, de revisie, onderhoud en taxatie van piano's en vleugels, neemt Rita de pianolessen, uitvoeringen en exposities voor haar rekening. Ook alle randzaken zoals de website, pr en administratie hebben de twee altijd zelf gedaan. Daarnaast worden bij Het Klavier regelmatig concerten gegeven. Jack: "We willen geen stoffige pianozaak zijn en bovendien bieden we jonge musici graag een podium".

Leven tussen de piano's
De twee leerden elkaar in 1997 kennen en leven sindsdien naar eigen zeggen al twintig jaar tussen de piano's. Rita, toen nog woonachtig in Lelystad, was op zoek naar een vleugel én een stemmer. Ze liep Jack uit Capelle aan den IJssel tegen het lijf en vond niet alleen haar piano, hij bleek ook nog stemmer te zijn. "Ik vond beide én een partner. Sindsdien struikel ik over de piano's", zo grapt ze.

Voor Jack en Rita is het dan ook niet zomaar een vak of een hobby, maar hun leven. Zo is Jack een echte allround pianoman. Van verkopen en stemmen tot onderhoud en reparatie, hij doet het allemaal tot aan het transport aan toe. Jack: "Wat ik doe, wordt al jaren niet meer gedaan. Het ambacht is door de jaren heen opgedeeld in de techniek, het stemmen, het meubel maken en de constructie. Dankzij jarenlange ervaring kan ik het allemaal zelf." Ook blijkt de verkoop soms een jarenlang proces te zijn, zo vertelt hij. "Het is niet zomaar een piano verkopen, het gaat om een connectie maken tussen mens en instrument. Dat kan soms jaren duren. Net als reparaties en revisie, waarbij de klant erop moet kunnen vertrouwen dat zijn of haar 'kindje' in goede handen is. Dat kost soms tijd". Ook speelt Jack al vanaf zijn zevende piano en geeft hij regelmatig recitals met eigen composities.

Pianiste, pianodocente, zangeres, theaterdier, dichteres en songwriter zijn de kernwoorden die Rita het beste omschrijven. Als pianiste voelt ze zich het meest op het gemak als begeleidster, ze geeft al 35 jaar pianoles en begeleidde door de jaren heen koren, zangers, violisten en andere instrumentalisten. Daarnaast dicht ze en schrijft ze liedjes en theaterprogramma's. Ook de binnenkant van de piano heeft voor haar geen geheimen, waardoor ze tijdens de pianolessen ook dieper in kan gaan op de werking en techniek van de piano.

Jubileumconcerten
Het eerste concert vindt zaterdag 14 april vanaf 20.00 uur plaats. Rita zal tijdens dit concert haar zangkwaliteiten laten horen. In het eerste deel brengt ze samen met pianist Rudi Kaldenberg diverse liedjes voor zang en piano ten gehore, waarvan enkele door Rita zelf geschreven zijn. Het tweede gedeelte van de avond zal Rita samen met muzikaal maatje Wendy, als duo Rita & Wendy de mooiste liedjes van hen samen brengen. Zondag 15 april vanaf 15.30 uur vindt het tweede concert plaats. 'Pianofluisteraar' Jack zal verhalen over het vak, de piano en zijn leven als pianostemmer afwisselen met eigen pianocomposities en improvisaties. De bekende jazzpianist Mike del Ferro geeft invulling aan het derde concert dat op zaterdag 21 april vanaf 15.30 uur plaatsvindt. Del Ferro behoort tot de top van de Nederlandse jazzpianisten en zal deze middag een hele andere kant van het pianospel laten horen. Het vierde en laatste concert is in handen van de Belgische pianist Matthieu Idmtal die al op vele internationale podia heeft gestaan. Hij zal deze zondagmiddag 22 april vanaf 15.30 uur werken van Scriabin, Grieg en Chopin laten horen.

Voor alle concerten geldt dat de toegang gratis is (vrijwillige gift is welkom) en reserveren noodzakelijk in verband met de beperkte capaciteit. Reserveren kan uitsluitend via de website.


www.het-klavier.nl

0575-550756

Meer berichten