Met een handdruk bezegelde wethouder Jan Engels (m) de ingebruikname van de zonnepanelen. Links voorzitter Jacques Hulsbergen, rechts voorzitter van de Stichting Golfsport Keppel Henk Donker. Foto: Hester Vethaak-Kymmell
Met een handdruk bezegelde wethouder Jan Engels (m) de ingebruikname van de zonnepanelen. Links voorzitter Jacques Hulsbergen, rechts voorzitter van de Stichting Golfsport Keppel Henk Donker. Foto: Hester Vethaak-Kymmell

Plaatsing zonnepanelen Keppelse Golfclub

Algemeen

HOOG KEPPEL - De zon gaat in dubbel opzicht schijnen voor de Keppelse Golfclub in Hoog-Keppel. Dankzij 85 zonnepanelen, die vorige week geplaatst werden, kan de vereniging voor de helft in haar energiegebruik voorzien. Evo Energie uit Doetinchem legde de panelen op het dak van de drivingrange (de overdekte oefenplaats om golfballen af te slaan). Ze gaan zorgen voor 22.000 kWh. Dat is voldoende om bijna de helft van de energievoorziening bij de Keppelse te leveren.

De 'Keppelse' maakt hierbij gebruik van een aantrekkelijke duurzaamheidsregeling van de gemeente Bronckhorst. De hoop van de gemeente is dat in de komende tijd meer verenigingen, maar ook scholen en maatschappelijke organisaties dit doen. Wethouder Jan Engels was donderdag 5 april bij de Keppelse Golfclub aanwezig bij de ingebruikname van de zonnepanelen, maar ook om nog een stevige slinger te geven aan de regeling.

Officieel gaat het om de 'stimuleringslening duurzame maatregelen non-profitorganisaties'. Dat betreft niet alleen het plaatsen van zonnepanelen, maar allerlei energiebesparende en energie-opwekkende maatregelen zoals warmtepompen, LED-verlichting en isolatiemaatregelen. De verenigingen, scholen en organisaties hebben meestal niet voldoende financiële armslag om die stap naar duurzaam te zetten, maar willen wel besparen.

De Keppelse Golfclub heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dat heeft niet alleen betrekking op duurzame energie, maar ook op verantwoord natuurbeheer op de 50 hectare grote golfbaan en het zoveel mogelijk beperken van gewasbeschermingsmiddelen. De golfclub is druk doende om een zogeheten GEO-certificaat van de Golfbond te halen, een bewijs dat men het op het gebied van milieu, natuur en duurzame energie uitstekend doet. Het past volgens voorzitter Hulsbergen bij de lange termijnvisie van de club. "Met 92 jaar behoren we tot de oudste golfverenigingen in Nederland. We zijn gewend om in te spelen op verwachtingen van de leden en op veranderende omstandigheden. Daarom hebben we de laatste jaren veel geïnvesteerd in een nieuw clubhuis, tassenloods en een overdekte afslagplaats van de drivingrange. Onze Keppelse Golfacademie beschikt over de meest moderne meetapparatuur. De zonnepanelen vormen een perfecte afronding van de recente vernieuwingen. Ze hebben een gegarandeerde levensduur van 25 jaar, maar waarschijnlijk doen ze ook daarna nog jarenlang dienst." Hij draaide er niet omheen dat de regeling ook financieel gunstig uitpakt. Binnen circa zeven jaar heeft de vereniging de kosten terugverdiend. "Dat zouden meer verenigingen, scholen en organisaties kunnen doen", benadrukt Jacques Hulsbergen.

Duurzaamheidslening gemeente
Met een aantrekkelijke duurzaamheidslening wil de gemeente die andere non-profit partijen over de streep trekken. Ze kunnen bij de gemeente Bronckhorst minimaal 5.000 tot maximaal 50.000 euro aanvragen. Dat is inclusief BTW. De looptijd van die lening bedraagt maximaal 15 jaar met een vaste rente (momenteel 1,6 procent). Het rentepercentage staat gedurende de gehele looptijd van de lening vast. Aanvragen kan bij het verduurSaam energieloket van de gemeente.

Afbeelding
Met een handdruk bezegelde wethouder Jan Engels (m) de ingebruikname van de zonnepanelen bij de Keppelse Golfclub. Links voorzitter Jacques Hulsbergen, rechts voorzitter van de Stichting Golfsport Keppel Henk Donker. Foto: Hester Vethaak-Kymmell

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant