Breiend iets voor een ander kunnen betekenen. Foto: PR
Breiend iets voor een ander kunnen betekenen. Foto: PR

Inloophuis Oude IJssel uitgiftepunt BreiBoezem

Algemeen

DOETINCHEM - Eens per maand komt een groepje enthousiaste breisters in het Inloophuis Oude IJssel bij elkaar om zogenaamde breiboezems te breien. "Wat dat zijn?", lacht Diana Harmsen, coördinator van de groep. "Breiboezems zijn gebreide borstprotheses voor vrouwen die borstkanker hebben gehad", legt ze uit. "We breien deze boezems voor vrouwen met een amputatie maar we breien ook de halve variant, voor vrouwen die een borstsparende operatie hebben ondergaan. Allemaal met speciaal garen en gevuld met speciale watten. En in alle maten!"

Het is een gezellige club van elf vrouwen die het niet alleen leuk vindt om te breien maar die daarnaast ook graag iets voor een ander wil doen. "We breien natuurlijk niet zomaar wat", zegt Diana. "We zijn aangesloten bij de Stichting BreiBoezem en zijn als Inloophuis sinds januari van dit jaar officieel uitgiftepunt van de breiboezems. Dat betekent dat vrouwen bij ons gratis een eerste breiboezem in hun maat kunnen afhalen."
Om in aanmerking te komen voor een breiboezem moeten belangstellenden zich aanmelden via de website www.breiboezem.nl. "Op die website staat een formulier dat moet worden ingevuld. Tevens is daar alle informatie te vinden die de aanvraagster nodig heeft."

De boezems worden gebreid met een speciaal garen van honderd procent katoen. "Dat is om huidirritaties te voorkomen", legt Diana uit. "We krijgen dit garen van de Stichting BreiBoezem aangeleverd en breien volgens een speciaal patroon. Als vrouwen een breiboezem komen halen, krijgen ze er ook een wasvoorschrift bij."
Diana vertelt dat voor veel vrouwen de breiboezem een goed alternatief kan zijn voor de siliconen borstprotheses. "We horen terug dat ze comfortabel zijn, licht in gewicht en ademend. Ze voelen een beetje als echt aan."

Voor Diana is het vanzelfsprekend dat ze zich inzet voor de breiboezem. "Ik coördineer de breiboezems in het Inloophuis en ik werk hier als gastvrouw. Ik ben veel geconfronteerd met kanker om mij heen. Mijn moeder is overleden aan borstkanker. Dat ik op deze manier iets kan betekenen voor een ander, vind ik heel fijn."
Op de vraag of ze een echte fanatieke breister is, begint ze te lachen. "Ik kan helemaal niet breien. Alle steken glijden voortdurend van mijn pennen. Nee, als coördinator begeleid ik onze vrijwilligers, zorg voor koffie, help met vullen en opmeten voor de juiste maten en doe de eindcontrole. En ik maak de afspraak met de aanvraagster voor het afhalen van de breiboezem en geeft daar de juiste informatie bij."

Zie voor meer informatie: www.breiboezem.nl en www.inloophuisoudeijssel.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant