Jessica Nakazibwe (l) en Sarah Serunjogi. Foto: PR UCCF
Jessica Nakazibwe (l) en Sarah Serunjogi. Foto: PR UCCF

Buurtmaken met Oeganda in Zelhem

Zelhem- De concerttournee van het Oegandese Mwangaza kinderkoor in september 2016 heeft in Zelhem het een en ander in beweging gebracht. Op een schitterende zomeravond lieten twintig Oegandese weeskinderen zich horen en zien op het terras van restaurant Bi'j Nolda. Resultaat van deze avond was dat vijf kinderen in Oeganda vanaf die avond door Nederlandse sponsorouders worden ondersteund, waardoor hun leven veranderd is van kansarm in kansrijk.

Door Walter Hobelman

"Het was een indrukwekkende avond", blikt Gerrit van der Kamp uit Zelhem terug. "De locatie, de gastvrijheid en het weer, alles klopte." De kinderen van het Mwangaza kinderkoor waren in Nederland op initiatief van de stichting Uganda Child Care Foundation (UCCF) en toerden drie weken door de Achterhoek. Van der Kamp is als vrijwilliger/fondswerver bij het werk van UCCF betrokken en wilde de kinderen en hun vier begeleiders graag kennis laten maken met zijn eigen dorp. "En dat doel is geslaagd", concludeert hij nu. De UCCF werkt in Oeganda nauw samen met een hulporganisatie die inmiddels 1000 kinderen heeft gekoppeld aan een Nederlandse sponsor. "Voor dertig euro per maand kan een kind naar school, krijgt het minimaal één maaltijd per dag op school en is er medische zorg. Daarnaast wordt ook het gezin (vaak wonen weeskinderen bij oma's of andere familieleden) ondersteund om er voor te zorgen dat de cirkel van armoede doorbroken kan worden en gezinnen zelfvoorzienend worden." De sponsors die de kinderen ondersteunen krijgen de mogelijkheid met hun eigen sponsorkind te corresponderen zodat er een band wordt opgebouwd die soms jarenlang in stand blijft.

Daarnaast is UCCF actief bezig met projecten zoals de bouw van scholen, hospitaaltjes en andere projecten waarmee het gebied Rakai (in Zuid Oeganda) te ontwikkelen tot een gebied dat zelfredzaam is en weer hoop biedt voor de bewoners. Nu staat het gebied bekend als 'de regio zonder hoop' omdat armoede en aids grote gaten hebben geslagen binnen de lokale bevolking.

Vanuit Zelhem zijn een behoorlijk aantal mensen bij UCCF betrokken. "Er wonen hier een aantal kindsponsors, niet alleen gezinnen, maar ook ondernemers die het werk van UCCF een warm hart toedragen en een kind voor hun rekening nemen", weet Van der Kamp te vertellen. "De Hoop mengvoeders bijvoorbeeld is betrokken bij een maisproject, bakker Henri Scholten sponsort een kindje, zijn eigen zoon Stijn is in Oeganda geweest om voor UCCF een film te maken en restaurant Bi'j Nolda heeft het koor destijds een onvergetelijke middag en avond bezorgd en ondersteunt ook een kind in Oeganda."

Op vrijdag 9 maart zijn twee Oegandese vrouwen, Sarah en Jessica, op bezoek in Zelhem. Zij zijn in Nederland op uitnodiging van UCCF. Beide vrouwen zijn in Oeganda werkzaam bij Africa Renewal Ministries (ARM), de partnerorganisatie van UCCF en zij zijn verantwoordelijk voor de kindsponsoring. Ze brengen een werkbezoek aan Nederland om de samenwerking tussen UCCF en ARM nog verder te verbeteren.

"Dat is een mooie gelegenheid om iedereen die meer wil weten over kindsponsoring of als ondernemer een project in Oeganda wil steunen kennis te laten maken met UCCF, ARM en het land Oeganda", vertelt de gedreven fondswerver. Voordat de Oegandese dames en hun begeleiders gaan genieten van een echte Hollandse pannenkoek van restaurant Bi'j Nolda is daar tussen 16.30 uur en 17.30 uur de mogelijkheid voor iedereen die interesse heeft, meer te weten te komen over Oeganda en de organisaties. "Heel informeel, zonder verplichtingen kennismaken met een land dat barst van de mogelijkheden, maar behoefte heeft aan goede ondersteuning om daadwerkelijk een verandering tot stand te brengen die voor de lange termijn effect heeft. Het kan, het gebeurt al en er is nog zóveel mogelijk. Het is een geweldige manier om als ondernemer je maatschappelijke verantwoordelijkheid invulling tegen. De korte lijnen zorgen voor directe betrokkenheid bij een project, UCCF werkt uitsluitend met vrijwilligers, heeft geen 'strijkstok constructie' en werkt alleen met lokale Oegandese partners die met passie en betrokkenheid professioneel hun werk doen."

Meer informatie is te vinden op www.uccf.nl (kindsponsoring) www.focusplazafoundation.nl (voor ondernemers) en www.africarenewalministries.org

Meer berichten