Wethouders Han Boer (Berkelland), Jan Engels (Bronckhorst) en Jos Sluiter (Oude IJsselstreek), staatssecretaris Mona Keijzer en wethouders Ilse Saris (Winterswijk) en Gerard Nijland (Aalten). Foto: PR
Wethouders Han Boer (Berkelland), Jan Engels (Bronckhorst) en Jos Sluiter (Oude IJsselstreek), staatssecretaris Mona Keijzer en wethouders Ilse Saris (Winterswijk) en Gerard Nijland (Aalten). Foto: PR

Ministerie en gemeentes werken samen bij behoud en ontwikkeling detailhandel

Algemeen

Groot verzorgingsgebied behouden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op maandag 19 februari hebben de wethouders van de gemeentes Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk een overeenkomst met staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer getekend. Deze zogenaamde retaildeal heeft als doel gemeenten te ondersteunen bij het aantrekkelijk houden van hun winkelcentra. Het was niet de eerste 'deal' in de Achterhoek. Al eerder werd er een met Doetinchem ondertekend.

Ontwikkelen sterke winkelgebieden
Tegenwoordig wordt detailhandel vaak aangeduid als 'retail', hoewel retail (letterlijk 'wederverkoop') meer is. De horeca en dienstverlenende bedrijven als banken en makelaars worden er ook toe gerekend. Het ministerie van Economische Zaken heeft samen met de landelijke belangenorganisaties een agenda opgesteld. Daarin zijn maatregelen beschreven betreffende het ontwikkelen van sterke winkelgebieden en het investeren in kansen voor mensen en ondernemers. Ook lokaal is het de bedoeling dat de gemeentes samen met de plaatselijke belangenorganisaties het beleid voor de toekomst van de winkelcentra te bepalen. Intussen zijn er met 152 gemeenten deals gesloten.

Concrete actieplannen met prioriteiten
De gemeentes zijn de spil op plaatselijk en regionaal niveau. In de Achterhoek is er al een regionale detailhandelvisie opgesteld. Lokaal wordt van de gemeentes verwacht dat ze samen met de plaatselijke winkeliersorganisaties een visie opstellen voor het winkelcentrum en hoe de detailhandel daar behouden en versterkt kan worden. Daarbij hoort een concreet actieplan met prioriteiten. Daarin wordt aangegeven wat het toekomstig winkelareaal is en welke delen kansrijk en of kansarm zijn. Verwacht wordt dat een en ander daarna opnieuw regionaal wordt afgestemd. Natuurlijk moet er ook continuïteit zijn. Van het huidige college van B en W wordt verwacht dat het onderwerp wordt opgenomen in een overdrachtsdocument voor de volgende raads- en collegeperiode. Het ministerie ondersteunt met kennisnetwerken rondom actuele thema's. Ook zijn de landelijke partners van het ministerie beschikbaar voor advies.

Detailhandel krijgt al veel aandacht
Burgemeester en wethouders van Winterswijk besteden al vele jaren veel aandacht aan het winkelcentrum. Er zijn al verschillende detailhandelvisies opgesteld, de laatste is van 2011, en onlangs was er in het nieuwe economische beleidsplan nog ruimschoots aandacht voor de winkels en de horeca in het centrum. Daarbij was de ABH-City-vereniging betrokken. Ook zijn onderdelen van de onlangs ingevulde stedelijke herverkavelingsprojecten gunstig voor het koopcentrum. Het Winterswijkse winkelcentrum heeft vergeleken met andere middelgrote gemeenten relatief veel winkels en horeca. Dat komt omdat er veel mensen uit de regio en uit Duitsland komen winkelen. Het verzorgingsgebied is 165.000 mensen groot. De inzet van de gemeente is om dit aantal niet te laten krimpen. Zonder retaildeal was dit niet anders geweest.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant