Gasten, personeel en vrijwilligers genoten van een feestelijke jubileumdag. Foto: Margaret Blijleven
Gasten, personeel en vrijwilligers genoten van een feestelijke jubileumdag. Foto: Margaret Blijleven

Gouden Leeuw viert feest met personeel en bewoners

ZELHEM – Met een feestelijk programma stond donderdag 1 februari het Zorghotel De Gouden Leeuw locatie Zelhem in het teken van het tienjarig bestaan. Management, personeel, vrijwilligers en bewoners genoten van taart bij de koffie en 's middags van een feestelijk diner dansant.

Door Liesbeth Spaansen

De Gouden Leeuw Groep bestaat uit dagverzorging in Hoog-Keppel, Thuiszorg De Gouden Leeuw, woon-zorgvoorzieningen/zorghotels in Laag-Keppel en Zelhem, het hoofdkantoor in Silvolde en restaurant De Gouden Leeuw in Laag-Keppel. Er werken 280 mensen en het is een erkend leerbedrijf.

Start in Laag-Keppel
Hans Horstik en zijn vrouw José, broer Mark Horstik en zijn vrouw Renée Lavalaye en zus Birgit van Dijk-Horstik en haar man Florus van Dijk werkten al van jongs af aan in de gezondheidszorg als managers en verpleegkundigen. "We waren wel toe aan iets anders, we wilden meer tijd en aandacht kunnen bieden aan tijdelijke of permanente bewoners. Dat vonden we in de gezondheidszorg wel tekortschieten," vertelt Birgit. José vult aan: "We wilden vanuit onze eigen ervaringen graag iets nieuws opzetten en proberen om het beter te doen." Florus schets een treurig beeld. "Er waren toen zespersoonskamers, waar om zeven uur het licht uit ging, iedereen moest naar bed. Je had niks te vertellen. Je moest maar luisteren en doen wat er gezegd werd."
Hans, José, Mark, Renée, Birgit en Florus vonden dat het moest gaan om mensen die zich thuis voelen. Daarom trokken zij zich met z'n zessen een week terug in Zeeland en kwamen met een ondernemingsplan terug. Zij namen De Gouden Leeuw in Laag-Keppel over, verbouwden het en openden in 2000 het eerste zorghotel van Nederland.

Uitbreiding in Zelhem
"Vanwege de gemeentelijke herindeling kwamen de gemeentehuizen van Bronckhorst allemaal vrij. Er kwam een soort prijsvraag en er waren vijftien gegadigden die hier in Zelhem iets wilden ondernemen," vertelt Florus. "Uiteindelijk bleven er twee over. Ons plan en dat van wooncoöperatie Habion. De gemeente Bronckhorst heeft het toen aan ons gegund omdat ze ons idee beter vonden. Wij zijn meteen een samenwerking aangegaan met Habion. Zij hebben ons winnende concept gebouwd, wij huren het. Wij wilden de 5500 vierkante meters ruim opzetten en realiseerden 33 ruime appartementen en zeven zorgstudio's, een gemeenschappelijke ruimte en tuinkamer."

In 2008 ging De Gouden Leeuw Zelhem open. Dat was een groot feest, met een grote tent op het gazon naast de kerk. "Na de opening hadden we tien appartementen bezet en na een half jaar zat het vol. Nu wonen er veertig mensen."
De appartementen zijn altijd verhuurd gebleven. "Omdat wij een particulier huis zijn, kunnen ook echtparen bij elkaar blijven. De appartementen zijn daar groot genoeg voor", legt Birgit uit. "Naast de verhuur verlenen we thuiszorg, wij zijn geen verpleeghuis."
Een van de bewoonsters vertelt enthousiast over haar woning. "We waren met ons beiden. Voor mijn man was verzorging wel op zijn plaats. Wij hadden het hier erg naar ons zin, en nu ik alleen, er is hier wel afleiding. Het woont fijn, ik was thuis wel ruimte gewend. Het is hier goed toeven hoor, ik kan me niet beter wensen."

Jubileumfeest
Het spandoek buiten liet iedereen die langs kwam, weten dat het feest was. Onder de ballonnenboog door kwamen enthousiaste gasten in een met vlaggen en tulpen versierde lounge waar de jubileumfeestdag werd gevierd met taart bij de koffie. Tijdens de speech van Hans Horstik met een terugblik op tien mooie jaren, stonden ook bewoners en personeel van het eerste uur in het zonnetje. "Mooi om op te merken dat die het goed naar de zin hebben," lacht José. "In het jubileummagazine 'Het Goudse Blad' hebben personeelsleden en vrijwilligers ook leuke stukjes geschreven."

Hoogtepunt van de dag was het diner dansant met De Danssalon van Meneer Funkel. Tussen de vier gangen door kon worden geluisterd en gedanst op muziek uit de jaren '30 tot en met '60. En gedanst werd er! De gasten genoten van de muziek van vroeger en een ieder kan terugkijken op een mooie dag.

Meer berichten