De storm heeft huisgehouden in de Achterhoekse natuurgebieden van Natuurmonumenten. Foto: Natuurmonumenten/J. Pelgrum
De storm heeft huisgehouden in de Achterhoekse natuurgebieden van Natuurmonumenten. Foto: Natuurmonumenten/J. Pelgrum

Boswachters werken hard om bossen weer toegankelijk te maken na storm

ACHTERHOEK - De storm van donderdag 18 januari heeft ook in de gebieden van Natuurmonumenten Achterhoek flink huisgehouden. Sommige paden zijn zelfs in hun geheel gebarricadeerd. De boswachters zijn hard aan het werk om alle wandel-, fiets-, mtb- en ruiterroutes weer toegankelijk te maken. Naar verwachting gaat dit nog twee weken duren. Dringend verzoek: blijf die weken uit de bossen.

Er hangen veel losse takken, half omgevallen bomen en paden zijn versperd. Wanneer de wind weer aantrekt, is de kans groot dat er takken en zelfs hele bomen naar beneden komen. Ook bij het zagen van bomen schiet nog wel eens het een en ander weg. Er wordt hard gewerkt om de bossen zo snel mogelijk weer veilig te krijgen. Gelukkig zijn er in de Achterhoek genoeg -minder bosrijke- gebieden waar heerlijk gerecreëerd kan worden.

Effecten natuur
De storm heeft flink huisgehouden in de Achterhoekse natuurgebieden. "Er zijn enkele monumentale bomen omgegaan. Echt eeuwig zonde," zegt boswachter Erwin Grob uit het Bergherbos. Daarentegen is de storm niet alleen maar nadelig voor de natuurgebieden. Er zijn nieuwe open plekken in het bos ontstaan en er ligt én staat straks extra dood hout. Een afwisselend bos, met open plekken en meer besloten stukken zorgt voor een grote diversiteit aan planten en dieren. Het dode hout is een goed leefgebied voor insecten. Spechten en boomklevers komen weer op die insecten af.
"De takken en bomen die over de paden liggen, zagen we over het algemeen weg. Waar mogelijk trekken we de boom het aangrenzende perceel in om zo te profiteren van het nieuwe dode hout. We willen meer dood hout in de bossen en daar heeft deze storm zeker aan bijgedragen!", vertelt boswachter ecologie Robert Ketelaar. Kortom de boswachters zijn hard aan het werk om ervoor te zorgen dat iedereen straks weer veilig kan genieten van het bos. De Beheereenheid Achterhoek hoopt op ieders begrip. Via Facebook Achterhoek-Natuurmonumenten houden zij iedereen op de hoogte wanneer de gebieden weer veilig toegankelijk zijn.

reageer als eerste
Meer berichten