Afbeelding

Bakker Henri Scholten trots op derde plaats

Algemeen

Zelhem - Op uitnodiging van meelfabriek 'Dossche Mills' in het Belgische Deinze nam bakker Henri Scholten onlangs deel aan de 'Smaakmakers' wedstrijd, waarbij de opdracht was om een broodproduct te bakken aan de hand van een compleet nieuwe receptuur. Samen met 150 bakkers uit Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk ging bakker Henri de strijd aan en bakte hij een rijk granenbrood, een vloerbrood compleet met strengel, waarin hij onder andere desem, mais, rogge en volkoren meel gebruikte.

In de eerste ronde moest het brood gebakken worden en moest de foto van het product met de receptuur ingestuurd worden. Een Internationale jury beoordeelde de producten en selecteerde de vijftien beste producten (7 x Nederlandse en 8 x Belgische broden). Ook Henri's brood werd uitgekozen en dus mocht hij in de tweede ronde wederom zijn brood, dat hij de naam 'Dwars door de akker' had gegeven, bakken. Dit brood werd opgehaald en voorgelegd aan de jury, die nu nog drie broden mocht selecteren. Ook dit maal werd Henri's creatieve product gekozen en samen met de andere twee finalisten, een bakker uit het Limburgse Landgraaf en een Belgische bakker, te strijden om de eerste plaats.

Voor de finale moesten de drie bakkers hun product 'live' bakken in de bakkerij bij de fabriek. De week ervoor mochten ze komen proefbakken om de oven en de apparatuur te leren kennen. Het werd een gezellige finale met veel waardering over en weer voor het product en de werkwijze van de collega's. Henri werd vooral geroemd om de creatieve vormgeving van zijn broden. Henri noemde het vakmanschap van zijn collega-finalisten en kwam tot de conclusie, dat bakkers in België en ook Zuid-Limburg een duidelijk ander product maken. Ook de jury prees de finalisten om hun vakmanschap en liefde voor het bakkersvak. Voor hen lagen de producten van de finalisten dicht bij elkaar, maar had het brood van de Belgische finalist hun voorkeur. Henri eindigde op de derde plaats, een plek waar hij zeker trots op is.

Het nieuwe brood 'Dwars door de akker' ligt al wel in de etalage van bakker Scholten. Toch zullen de klanten tot januari geduld moeten hebben om het te kunnen proeven. Henri: "De decembermaand is een maand met veel Sint- en Kerstproducten in de etalage en op de toonbank. Om het nieuwe brood de volle aandacht te kunnen geven, introduceren we het in januari, na de feestdagen. Met speciale acties kan de klant er dan in alle rust van gaan genieten."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant