Voordat hij de afspraken ondertekent, kijkt wethouder Arno Spekschoor die nog even na. Namens de klas kijken v.l.n.r. Senna, Laura en Emke samen met meester Wilco Groters toe. Foto: Eric Klop
Voordat hij de afspraken ondertekent, kijkt wethouder Arno Spekschoor die nog even na. Namens de klas kijken v.l.n.r. Senna, Laura en Emke samen met meester Wilco Groters toe. Foto: Eric Klop

Appen en streamen op de fiets? Levensgevaarlijk!

Algemeen

VVN verzorgt gastles op CBS 't Loo tegen mobielgebruik in verkeer

ZELHEM - De les is amper begonnen of de eerste beltoon klinkt door de klas. "Mobieltjes uit en niet in de hand", grijpt gastdocente Linda Bakic vriendelijk doch kordaat in. Namens Veilig Verkeer Nederland geeft zij basisscholieren informatie over de lusten en bovenal lasten van telefoongebruik, met name tijdens het fietsen. Afgelopen vrijdag was groep7/8 van CBS 't Loo in Zelhem aan de beurt.

Door Eric Klop

Eerst de hamvraag: "Wie van jullie heeft géén mobieltje?" Van de 27 kinderen steekt slechts één de vinger op. Ze mag van haar ouders pas een iphone als zij naar het voortgezet onderwijs gaat. Maar haar klasgenootjes zijn reeds altijd bereikbaar en appen, gamen en streamen er enthousiast op los. Soms ook op de fiets, zo blijkt. "Met alle gevaren van dien", wil Linda Bakic maar zeggen. Tijd voor een stukje bewustwording aan de hand van de campagne 'Op de fiets? Even niets…', die VVN als onderdeel van het programma 'Klap 'm dicht' en in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland heeft uitgerold over 64 Overijsselse en Gelderse gemeenten.

Op de pedalen appen en spelletjes spelen met een mobieltje in de hand is lastig, maar gebeurt regelmatig. Muziek luisteren, doorgaans met oortjes in en niet zelden keihard, is vaker aan de orde. Hoe dan ook brengt de afleiding forse risico's met zich mee. "Let je dan nog wel op het verkeer?", vraagt Linda de jongens en meisjes. "Hoor je het geluid van auto's en brommers?" De klas roezemoest. Dan: "Bij wie is het wel eens misgaan?" Meerdere vingers. "Het was glad en ik zocht op mijn mobiel naar een muziekje. Toen ging ik onderuit. Verder liep het wel goed af."

Fietsend de telefoon hanteren is gevaarlijk. "Je kunt niet alleen zelf een ongeluk krijgen, maar die ook veroorzaken", vertelt de gastjuf. Haar kennis haalt ze uit wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40 procent grotere kans op een verkeersongeval. Actuele cijfers geven verder aan dat mobieltjes een rol spelen bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Linda Bakic illustreert dit met een kort filmpje. Gedraaid vanuit het gezichtspunt van de vader van de 13-jarige Tommy Boy die enkele jaren geleden dodelijk verongelukte toen hij op de fiets muziek downloadde voor een feestje. Hij zou die avond dj zijn bij het verjaarspartijtje van zijn zus… "Dit is écht gebeurd", geeft de docente desgevraagd aan. Moraal: Gebruik zo min mogelijk je mobiel op de fiets. Raar: Fietsen met een mobiel in je hand is niét verboden. Als je er andere weggebruikers maar niet mee in gevaar brengt.

Ernstige waarschuwingen zijn echter op hun plaats, maar worden zonder sanctie te veel in de wind geslagen. De kinderen in groep 7/8 van CBS 't Loo denken daar anders over. Ze maken klassikaal afspraken om afleiding op de fiets vanwege smartphonegebruik te voorkomen. Voor hun eigen veiligheid en die van hun medeweggebruikers. Zo komen de leerlingen overeen dat de telefoon tijdens de fietstocht in de tas verdwijnt, zij bij noodzakelijk gebruik te allen tijde afstappen en dat ze extra opletten wanneer andere weggebruikers wél met hun mobieltje in de weer zijn.

De gemeente Bronckhorst is eveneens veel gelegen aan verkeersveiligheid voor oud en jong, en steunt het initiatief van VVN van harte. Daarom is ook wethouder Arno Spekschoor van de partij om de zogenoemde 'safetydeal' mede te ondertekenen. Bovendien steekt hij richting de kinderen een pleidooi af: "Ik snap best dat je altijd bereikbaar wil zijn. Dat is aangeleerd gedrag. Het wordt van je verwacht. Maar dat is nergens voor nodig. Even geen mobieltje bij de hand; nou en? Dat moet toch kunnen..?"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant