Eigenaren van knotelzen in de Meuhoek ondertekenden de acte. Foto: Luuk Stam
Eigenaren van knotelzen in de Meuhoek ondertekenden de acte. Foto: Luuk Stam

Toekomst 1900 knotelzen Meuhoek verzekert

Algemeen

Eigenaren blijven oude bomen onderhouden in ruil voor jaarlijkse vergoeding

Door Luuk Stam

HENGELO/HALLE - Met het tekenen van een akte gingen acht eigenaren van knotelzen in de Meuhoek in Halle op maandagmiddag 6 november in het gemeentehuis van Bronckhorst een zogeheten kwalitatieve verplichting aan. Minimaal dertig jaar lang zullen zij – mits zij grondeigenaar blijven – een jaarlijkse vergoeding ontvangen voor het in stand houden van de bijzondere bomen op hun land.

De ondertekening van maandagmiddag behoorde tot de tweede fase van dit project. Bij de eerste fase in 2015 ondertekenden tien eigenaren precies zo'n akte. Zij woonden allemaal in het hart van de Meuhoek. De eigenaren die de akte maandag ondertekenden, wonen bijna allemaal net buiten het hart. Het zijn zowel kleine boeren als eigenaren van grote boerenbedrijven.

In de Meuhoek in Halle staan van oorsprong in totaal 3000 elzen, die allemaal op kaart zijn vastgelegd. Doordat het land hier in het verleden vanwege het kwelwater vanuit de Halse Rug drassig was, konden de elzen goed groeien. Nu vormen ze samen een landschapsmonument, in Nederland de enige in zijn soort. Verreweg het grootste deel van deze elzen staat op particuliere gronden.
Zo'n 1900 van deze karakteristieke bomen vallen nu onder deze nieuwe regeling. Ze staan over een lengte van een kleine tien kilometer, verdeeld over tientallen percelen van in totaal vijftien eigenaren. Drie van die eigenaren ondertekenden de akte maandag voor de tweede keer, nu voor knotelzen die zij nieuw hebben aangeplant om gaten in de bomenrij op te vullen.
Al deze eigenaren kunnen vanaf nu een jaarlijkse vergoeding tegemoet zien. In totaal gaat het om een investering van 170.000 euro, bij elkaar gebracht door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) en de gemeente Bronckhorst. Wethouder Jan Engels liet al eerder weten natuurgebieden in de gemeente waar nodig in stand te willen houden en te verbeteren. De publiek-private samenwerking die in dit geval is ontstaan, noemt Engels uniek.

Henk Boland is bewoner van de Meuhoek en was met de Stichting Achterhoek weer Mooi (StAM) één van de grote kartrekkers in dit project. Hij vindt het niet meer dan terecht dat de boeren nu een vergoeding krijgen voor hun werk. "Iedereen fietst erlangs en geniet van die bomen, maar de boeren moesten altijd zelf maar zien hoe ze het voor elkaar kregen", zegt Boland. "Het is niet eerlijk als alleen een boer er de lasten van heeft."

De kleinere boeren accepteerden de elzen in het verleden simpelweg. Zij gebruikten het hout als brandhout en soms als geriefhout. De grondgebruikers van tegenwoordig boeren veelal groter en ondervinden meer hinder van de opstanden op de randen van het perceel. "Vanwege het grondbeslag en het onderhoudswerk is een maatschappelijke bijdrage reëel", stelt Boland. "Voor ons is het heel waardevol dat we dit nu op deze manier kunnen waarborgen."

Bij de kwalitatieve verplichting gaat het om het behoud van zowel de ondergrond als de boom voor minimaal dertig jaar. De overeenkomsten zijn verbonden aan de kadastrale nummers. Dat wil zeggen dat bij een eventuele verkoop van de grond ook de nieuwe eigenaar verplicht is om de bomen op de grond te laten staan en te onderhouden. Ook de vergoeding gaat in dat geval over naar de nieuwe eigenaar.


www.achterhoekweermooi.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant