De Japanse Kwartels van Freddy Bettink werden bekroond met het predicaat U van Uitmuntendheid..Foto: PR.
De Japanse Kwartels van Freddy Bettink werden bekroond met het predicaat U van Uitmuntendheid..Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Predicaat uitmuntendheid tijdens Bronckhorster kleindierenshow

Algemeen

VORDEN – Er deed zich afgelopen weekeinde tijdens de jaarlijkse Bronckhorster kleindierenshow een uniek feit voor. Bij de Japanse Kwartels werd een vogel van Freddy Bettink uit Lochem bekroond met het predicaat U van Uitmuntendheid. Dit is het hoogst haalbare predicaat en wordt maar zelden toegewezen. Voor het laatst gebeurde dat binnen de Bronckhorster kleindierenshow in 2008.

Door Jan Hendriksen

Naast het predicaat U werd vijfentwintig procent van de ingezonden dieren bekroond met het predicaat Fraai. De kwaliteit van de show in Kapel De Wildenborch in de gelijknamige Vordense buurtschap was volgens de keurmeesters dan ook uitzonderlijk hoog. En daar waren het bestuur en de leden van de organiserende Pluimvee- en Konijnenvereniging Vorden (PKV) onder leiding van voorzitter Gerrit Lenselink dan ook best trots op.

De show werd vrijdagavond officieel geopend niet nadat eerst Johan Rouwenhorst, fokker van watervogels, werd gehuldigd voor zijn 25-jarig lidmaatschap van PKV Vorden. Voorzitter Gerrit Lenselink bood de jubilaris een jubileumbord aan en een bos bloemen voor zijn echtgenote. Na de huldiging en het uitreiken van de hoofdereprijzen werd de show officieel door de jubilaris en zijn echtgenote geopend. Talloze leden waren naar deze openingsavond gekomen. De onderlinge band tussen de 55 leden tellende vereniging is uitstekend. Binnen de gemeente Bronckhorst is PKV Vorden de enige vereniging op kleindieren gebied, vandaar ook de naam Bronckhorster kleindierenshow. De PKV leden komen uit de hele gemeente Bronckhorst en daarnaast uit Warnsveld, Zutphen, Lochem, Laren en Ruurlo. In totaal hadden 29 leden 207 dieren ingezonden voor de show die uit grote hoenders, dwerghoenders, serama's, konijnen, cavia's, sierduiven, oorspronkelijke duiven en siervogels bestonden.
Onder de inzenders bevonden zich drie jeugdleden: Linde Grevers uit Warnsveld met konijnen, Catelijne Willemsen uit Baak met serama's en Koen Winkelhorst uit Toldijk met cavia's. "En met deze jeugdleden zijn we zeer content. Menige kleindieren vereniging kent geen jeugdleden. Hopelijk kunnen we in de toekomst meer jeugdleden begroeten", zo liet Lenselink tijdens de show zondagmorgen weten toen talrijke bezoekers een kijkje kwamen nemen op de show.

Activiteiten
Tijdens de keuring die vrijdag plaatsvond hebben 24 kinderen uit groep vier van de Vordense basisschool Het Hoge een bezoek gebracht aan Kapel de Wildenborch. De kinderen waren zeer enthousiast tijdens hun bezoek en hebben een geweldige morgen beleefd. Ook dit jaar was er zondag een verkoopklasse aanwezig. Leden hadden weer veel dieren te koop gezet. Op deze manier kan men op een makkelijke manier aan dieren komen van een bekende en erkende fokker. De verkoopklasse bestond uit verschillende soorten hoenders, duiven, konijnen en cavia's.

Hoofdereprijzen
De Hoofdereprijzen van de Bronckhorster Kleindierenshow 2017 werden toegekend aan: Grote Hoenders: Lakenvelder: Bertie Ruesink uit Hengelo (G). Dwerghoenders: Amrock Kriel: Jan Pardijs uit Vorden. Serama's: Catelijne Willemsen uit Baak; Sierduiven: Felegyhazer Tuimelaar: Fabio van Olst uit Vorden. Siervogels: Japanse kwartel: Freddy Bettink uit Lochem. Konijnen: Wener Blauw: Herman Nijenhuis uit Barchem. Cavia's: Gladhaar Engels Gekruind: Koen Winkelhorst uit Toldijk. Mooiste Konijn jeugd: Rode Nieuw Zeelander: Linde Grevers uit Warnsveld. Mooiste Konijn C-klasse: Rode Nieuw Zeelander: Gerrit Lenselink uit Vorden. Mooiste collectie Konijnen vier dieren: Herman Nijenhuis uit Barchem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant