Bram Bulten, een van de jongste leden van de VAMC. Foto: Henk Teerink
Bram Bulten, een van de jongste leden van de VAMC. Foto: Henk Teerink

54e Oost-Gelderland Rit Vorden

Algemeen

VORDEN - Zaterdag 21 oktober gaat de 54e Oost-Gelderland Rit van start. De enduro, meetellend voor het open Nederlands kampioenschap, is de tweede wedstrijd van het seizoen. De eerste werd 7 oktober gehouden in het Brabantse Bergeijk. Veel VAMC leden deden hier aan mee en wisten goede uitslagen te rijden. Dat dit soort wedstrijden geen sinecure is om te organiseren is voor heel wat mensen onbekend.

"De voorbereiding start al aan het begin van het jaar", zegt voorzitter Johannes van Kempen. "Dan komen we voor het eerst in klein comité bij elkaar om de grote lijnen te bespreken. Dit intensiveert zich vanaf mei in een grotere commissie tot aan de wedstrijddag. De aanvraag voor de vergunning bij gemeente en provincie gaat in juni/juli de deur uit, een goed georganiseerd evenement kan immers niet op het laatste moment worden geregeld. In die tijd worden de grondeigenaren benaderd of ze wederom weer gastheer willen zijn voor de deelnemers tijdens de Oost Gelderland rit. In 99,9 % is dit het geval, er zijn een groot aantal grondeigenaren die er op staan dat we weer komen. De enduro is traditie zo zeggen ze. Voor de duidelijkheid, het zijn geen crossmotoren, maar gekentekende motoren die voldoen aan de wegenverkeerswet. Met verlichting en uiteraard allemaal verzekerd en belastingplichtig als elke weggebruiker. En zo moeten ze zich ook gedragen, immers diskwalificatie ligt op de loer. Wij als club en omwonenden zijn er bij gebaat dat het allemaal correct verloopt."

Met meer dan 150 vrijwilligers die vanaf 14 oktober beginnen met de opbouw van de route en proeven is dit een hele organisatie. Vanaf woensdag 18 oktober wordt er vol gas gegeven, dan worden namelijk tot en met vrijdag alle proeven in het lint gezet en de route uitgezet. "Al die vrijwilligers koesteren we", zo verteld de voorzitter verder. "Zonder hen kan dit gewoonweg niet. Veel van onze leden zijn maatschappelijk ook in andere hoedanigheden met andere organisaties en verenigingen verbonden. De betrokkenheid in en rond Vorden en omgeving is daarom ook erg groot. Ook krijgen we van een groot aantal bedrijven uit de regio steun in de vorm van materiaal of op financieel vlak. Hier zijn we ook erg blij mee want organiseren van zo'n evenement kost een hoop geld. "

Ook op het sportieve prestatie vlak doen ze het erg goed. "Tijdens de eerste wedstrijd in Bergeijk reden onze leden in de top of wonnen de wedstrijd in hun klasse. Ook de clubteams deden het uitstekend, clubteam 1 won en het tweede team werd tweede in de uitslag. Ook in de breedte doen we het goed, we hebben veel clubleden die meedoen met de wedstrijden. "

Regionale kanshebbers voor de winst in de diverse klassen zijn onder andere Bas Klein Haneveld, Jan Willem Arendsen, Thijs Bulten en Erwin Plekkenpol. Nieuw dit jaar is in Vorden is de Classic Enduro categorie waarin 3 klassen aan kunnen deelnemen. De motoren van voor 1976, 1982 en 1987 zullen te zien naast de nieuwste motoren.

Achter de wedstrijdrijders gaan na afloop nog een aantal Offroad liefhebbers over de route. Daarna gaan de vrijwilligers direct aan het werk om de sporen hiervan uit te wissen en de landerijen in oorspronkelijke staat terug te brengen. De organisatie verwacht zo'n 350 deelnemers die vanaf 8.30 zullen starten met tussenpozen. Zij krijgen drie ronden van ongeveer 75 kilometer met drie proeven per ronde voor hun kiezen. De proeven kan men bekijken bij de Hamelandweg, Linde en Delden.

Van Kempen: "Het wordt een spannende dag zaterdag 21 oktober maar we hebber er met z'n allen erg veel zin in en hopen dat de toeschouwers en omwonenden er weer net zo van zullen genieten als de 53 voorgaande edities." Voor verdere informatie, zie de website.


www.vamc.nl
                                                                

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant