Afbeelding

Zelos en v.v. Zelhem gaan fusietraject in

Algemeen

ZELHEM - Het overgrote deel van de leden van V.V. Zelhem en Z.S.V. Zelos is het er over eens dat een fusie tussen de beide Zelhemse voetbalverenigingen de beste oplossing is voor de verenigingen die door krimp in de komende jaren (tot 2040) hun ledental met ongeveer veertig procent zullen zien dalen. De besturen van beide vereniging hadden daarom hun leden toestemming gevraagd om de samenwerking/fusie te gaan bespreken met de bedoeling het resultaat ervan in een ledenvergadering voor te leggen.

De werkgroep ingesteld door het bestuur, bestaande uit twee vertegenwoordigers van elke vereniging, aangevuld met een onafhankelijke voorzitter en een procesbegeleider van de KNVB, ging aan de slag en bracht een rapport uit aan de besturen. Otto Duursma, secretaris van het Zelos-bestuur en door de beide verenigingen naar voren geschoven om de pr rond de fusie te verzorgen, verwoordde al eerder in deze krant. "We hadden eigenlijk de keuze uit drie opties. Niks doen, de jeugdafdelingen samenvoegen of een totale fusie nastreven." De Werkgroep kwam tot de conclusie dat helemaal 'niks' doen funest is voor het voetbal in Zelhem. Otto: "Veertig procent minder leden betekent niet alleen veertig procent minder contributie, maar ook veertig procent minder opbrengst van kantine en sponsoring, minder vrijwilligers en een kleiner kader, terwijl de kosten onverminderd hoog blijven. Daarnaast zal het voor beide verenigingen moeilijk worden om de leden op hun eigen niveau te laten voetballen en om een representatieve selectie te behouden, die prestatief voetbal kan spelen, waarbij we uitgaan van het niveau derde klasse."

Alleen de jeugd samenvoegen bleek die problemen niet of onvoldoende op te lossen, dus de besturen kwamen tot de slotsom dat fusie de beste oplossing is om voetbal in Zelhem voor de toekomst te garanderen. Otto: "We beseffen dat daarmee de fusie nog lang niet rond is en we hebben afgesproken zorgvuldig te werk te gaan en alle facetten in werkgroepjes, bestaande uit leden van beide verenigingen, voor te bereiden." In juni van dit jaar was dat rapport klaar en konden de leden geïnformeerd worden. Na die informatieronde was het woord aan de leden om in een stemming aan te geven of ze akkoord gaan met de fusieplannen. In september vonden die ledenvergaderingen plaats. Vooraf was bepaald wie er allemaal stemrecht kon krijgen en hoe de jeugdleden vertegenwoordigd moesten worden. Otto: "Zowel de opkomst als de uitslag was overweldigend. Bij Zelos brachten 269 leden hun stem uit. 225 ervan stemden voor en 44 (16%) tegen. Bij V.V. Zelhem was de uitslag vergelijkbaar. Daar brachten 144 leden hun stem uit. 126 leden stemden voor en er waren 17 (13,5%) tegenstemmen."

Met deze uitslag kan de Bestuurswerkgroep verder en de fusie verder voorbereiden in de sub-werkgroepen. Otto: "We hebben daarbij geen haast, want we beseffen dat er 'hobbels' te nemen zijn. In oorsprong is er een eigen cultuur bij de verenigingen en stonden ze bijna tegenover elkaar. Gelukkig hebben we al een aantal jaren een prima samenwerking en maken we tegenwoordig gebruik van elkaars faciliteiten en velden, maar er zijn niet voor niets tegenstemmers bij beide verenigingen. Er zijn natuurlijk twee clubgebouwen, waarin door de verenigingen duizenden euro's geïnvesteerd zijn en waarin vrijwilligers hun ziel en zaligheid hebben liggen en er zijn natuurlijk leden, die op principieel christelijke gronden gekozen hebben voor de zaterdagamateurs en bij oudere leden ligt misschien nog wel 'oud zeer'."

De continuïteit, representatieve elftallen, voldoende jeugdleden die op eigen niveau kunnen voetballen, voldoende velden om de belasting per veld te kunnen verminderen en betaalbaar sporten zullen de tegenstemmers moeten overtuigen van nut en noodzaak van deze fusie. Otto: "Uiteindelijk moet iedereen zich in de nieuwe vereniging thuis gaan voelen, zodat er een nieuwe cultuur ontstaat. Zeven werkgroepen gaan de deelgebieden verkennen, in kaart brengen en oplossingen aandragen. Uiteindelijk zal er één stabiele Zelhemse voetbalvereniging zijn met voldoende leden en kader om de doelstellingen te halen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant