Foto: DV pics
Foto: DV pics

Unieke start in twee klasses voor Savannah van der Laan

Algemeen

BASTOGNE/HALLE - Het grote quaddefilé door het dorp, waarbij inwoners en toeristen uitlopen om de honderden quads te aanschouwen, is jaarlijks de opening van de endurance in het toeristische Bastogne (Bastenaken). Terugkerend op het circuit is het tijd voor de trainingen. Savannah van der Laan komt met Nick van Hout uit Beringen uit in de zeven uur durende European, maar zij reed ook nog met Kimberly in de Nutscup, de drie-uur wedstrijd. Van de drie uur nam Kimberly echter het grootste deel voor haar rekening. Een unieke deelname van Savannah, dit was voor het eerst dat iemand in beide klassen meedeed en dan ook nog als vrouw tussen alle mannen.

Nutscup – 3 uur
Tijdens de tijdtraining wist Savannah een achtste tijd neer te zetten. Dit was een mooi uitgangspunt op de startrij voor de Le Mans start en daar mocht Kimberly de eerste manche dan ook gaan staan. Voor Kimberly de eerste keer dat ze zelf moest lopen voor deze start. De start liet ze altijd aan Savannah over, maar nu moest ze eerst zelf aan de bak. Dat ze dat niet onverdienstelijk deed, bleek toen ze na één ronde als zevende van de 33 teams doorkwam. Ruim een uur kon ze het volhouden in de brandende zon, had een aantal plaatsen moeten lossen, maar bleef goed volgen. Daarna moest ze het stuur overgeven aan Savannah. Die maakte de laatste 30 minuten vol en finishte in deze heat op een elfde plaats.

Zondag, bij de tweede manche was het opnieuw Kimberly die zou starten en waar ze in de eerste manche al dacht het goed te doen, deed ze het deze keer nog beter. Na de eerste ronde lag ze op een vierde positie, een ongekend succes, wat haar dreef om alles op alles te zetten en waardoor ze na een viertal ronden al zoveel gegeven had, dat ze langzamer moest gaan rijden om geen fouten te maken. Opnieuw tikte de thermometer bijna de 30 graden aan en was het geen peulenschil. Na 30 minuten gaf ze aan binnen te willen komen en nam, volgens afspraak, Savannah het voor 20 minuten over. Net genoeg voor Kimberly om even bij te tanken en tenslotte ook deze anderhalf uur vol te maken en als negende te finishen. Als enige, volledig vrouwenteam behaalden ze hiermee in de eindstand een negende plaats; een knappe prestatie.

European – 7 uur
Savannah had een teammaat gevonden in Nick van Hout. Nick rijdt ook de ONK's en de EK's en heeft door dat laatste wat ervaring met harde banen, maar een endurancewedstrijd als deze was geheel nieuw voor hem. Het duo ging met een achtste plaats goed van start in de kwalificatiewedstrijd. Dat gaf vertrouwen voor de eerste manche, die zaterdagavond om 21.00 uur van start ging. Nick mocht deze start doen en deed de eerste Le Mans start in zijn carrière. Dit verliep goed en vervolgens reed Nick ruim een uur tot het bijna donker werd en zijn tank leeg was. Met de laatste schemering boven Bastogne nam Savannah het stuur over en reed gedurende twee uur, daar zij met een grotere tank rijdt. Onder een volle maan (die overigens weinig licht gaf in het donkere bos) reed Savannah haar team in het donker naar een negende plaats, tot de finishvlag rond middernacht viel.

's Ochtends om negen uur moest aangetreden worden voor de tweede manche verreden en dit keer was het Savannah die van start ging. Volgens afspraak zou ze na de eerste ronde binnen komen om te tanken en na deze stop nam Nick het stuur weer over. Een uur later lag het VLS New Generation Team op de zevende plaats en mocht Savannah het stuur weer over nemen. Echter merkte zij meteen in de eerste ronde dat haar quad niet lekker liep, wat ze nog net door kon geven aan de pit, maar toen viel die al stil. Ze dacht niet lang na, sprong van de quad, pakte ze de transponder van de quad waarna ze op weg naar de pitlane een scooter aangeboden kreeg en razendsnel terug keerde naar de pits. Hier werd de quad van Nick gepakt, transponder bevestigd en ze kon haar weg vervolgen. Uiteindelijk wist ze ondanks de problemen nog als elfde te finishen in deze manche.

Ook in de derde manche was het Savannah die van start ging, voor de zekerheid met de quad van Nick, ondanks dat er geen mankementen gevonden werden, maar alle risico's werden vermeden. Na een goede start kreeg ze in de eerste ronde een grote steen op haar pols. Opgeven deed ze echter niet want ze reed nog twintig minuten door tot aan de afgesproken tankstop en rijderswissel. Door de opgelopen kwetsuur maakte Nick het laatste uur en veertig minuten van de wedstrijd vol en kwam op een mooie achtste plaats over de finish (foto's van Savannahs pols lieten achteraf zien dat zij een zwaar gekneusde pol had opgelopen). In de eindstand betekende dit een achtste plaats, direct achter de kampioen van de ONK en de tweede uit het ONK, die respectievelijk zevende en zesde werden. Een prestatie om trots op te zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid