Frederik en Bertha Smeitink 70 jaar getrouwd. Foto: PR
Frederik en Bertha Smeitink 70 jaar getrouwd. Foto: PR

Toevallige ontmoeting maakte onuitwisbare indruk

Platina huwelijkspaar

HALLE - Een toevallige ontmoeting tussen Frederik Smeitink uit Wolfersveen en Bertha Kuenen uit Halle Heide tijdens de oorlogsjaren (1944) van de tweede Wereldoorlog maakte op beiden zo'n onuitwisbare indruk dat het de basis vormde van een huwelijk, dat op maandag 3 juli 2017 de platina status mocht bereiken. Ook nu, na 70 jaar, vormen ze nog een hecht paar.

Door Jan Knoef

Burgemeester Marianne Besselink kwam naar de Dorpsstraat in Halle om het paar namens de gemeente Bronckhorst te feliciteren. Het kabinet van de Koning had de schriftelijke felicitaties vergezeld laten gaan met een taart en ook de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, de heer Cornielje, had z'n schriftelijke felicitaties bij Frederik en Bertha laten bezorgen. Mede door de hoge leeftijd, Frederik is inmiddels 96 en Bertha bijna 90, is het feest in huiselijke kring gevierd. Dat werd toch nog een drukte van belang, want buren, familie en kennissen wilden het paar toch wel even feliciteren.

Al snel na de oorlog werden de trouwplannen gesmeed en toen een noodwoning betrokken kon worden, was het huwelijk een feit. Na zes jaar kon de woning aan de Dorpsstraat betrokken worden, waar ze, met enige aanpassingen, nog steeds wonen. Ze kregen drie kinderen (één zoon, twee dochters), die weer zorgden voor vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Frederik werkte tot zijn pensioen als meubelmaker onder andere bij de Halse meubelfabriek Otten, maar ook bij de Swedex in Varsseveld en meubelfabriek Lenselink in Hengelo (G) en de laatste jaren bij Montessori in Zelhem. Daarnaast ging hij in z'n vrije tijd op pad om kwitanties te innen voor onder andere het abonnement op de Graafschapbode, de krant waarvoor zijn vrouw meer dan veertig jaar het agentschap verzorgde.

Al snel na de oorlog werden de trouwplannen gesmeed

Frederik en Bertha zijn echte verenigingsmensen, die veel taken in het Halse verenigingsleven op zich namen. Frederik was onder andere voorzitter van de gymnastiekafdeling van S.E. Halle, waarvoor hij ook benoemd werd tot ere-lid van de vereniging. Andere vrijetijdsbestedingen waar ze veel plezier aan beleefden waren dansen, fietsen en wandelen, maar de leeftijd maakt dat ze nu vooral passief genieten van hun gezin en vrienden in hun omgeving.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactzuid.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=699,702" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactzuid.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=699,702" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>