Na het snuffelen naar brocante en kunst, is het op de schaduwrijke terrasje goed toeven. Foto: Eric Klop
Na het snuffelen naar brocante en kunst, is het op de schaduwrijke terrasje goed toeven. Foto: Eric Klop

'Joie de vivre' in Hummelo

Vijfde editie 'Vive la France' trekt veel publiek

HUMMELO - Hummelo verkeerde het afgelopen weekend in Franse sferen. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar vond in het hart van het dorp het evenement ´Vive la France´ plaats. Publiek kon rekenen op brocante, kunst, lekkernijen en muziek. Het mooie weer deed de rest.

Door Eric Klop

Op zondag bijvoorbeeld, de dag die zijn naam eer aandeed. Al voor het middaguur stromen bezoekers van heinde en verre massaal toe om zich onder te dompelen in ´la joie de vivre´. Parkeren blijkt geen probleem. Daar zorgt een enorm weiland langs de Greffelinkallee wel voor. In een rustig en georganiseerd voortkabbelende file rijden de automobilisten onder begeleiding van verkeersregelaars ernaar toe. Aan de kant kijkt een oudere dame achter haar rollator belangstellend toe. Alsof de Tour de France langs trekt…

Eveneens lange rijen voor het kassahokje. De entree voor het brocante- en kunstfestijn bedraagt 3,50 euro. Niemand die daar om maalt. De geschiedenis leert dat het evenement z'n geld meer dan waard is. Direct al in de Dorpsstraat. Hebbedingetjes van toen. Croissants en met fijne vleeswaren of kaas belegde baguettes. Natuurproducten in alle kleuren, geuren en maten. À la Montmarte presenteert Marian Merk haar schildersschool. Terrassen onder de bomen. En nog veel meer vintage uit wel dan niet lang vervlogen tijden.

Waar blaasmuziek klinkt doemt hotel-restaurant De Gouden Karper op. Eigenaresse Elisabeth Remmelink, in 2013 een der initiatiefnemers van de activiteit, rent zich samen met haar personeel een slag in de rondte om het terraspubliek te voorzien van een petit of grand café, uiensoep, een pistoletje brie met honig, een pain aux raisins of Franse frites.

Of de verslaggever voor een achtergrondgesprekje even naar de overkant wil. Daar exploiteert Marita van Haarlem, die eveneens aan de wieg van het evenement stond, haar bloemen- en brocantezaak 'Home sweet home'. Ook zij is druk, druk, druk, maar heeft toch wel even tijd om in een schaduwrijk plekje iets over het ontstaan en de doelstelling van Vive la France te vertellen.

Waar een rondweg al niet goed voor is. Die was voor met name de plaatselijke middenstand en horeca de aanleiding om een evenement te organiseren waarmee boeren, burgers en buitenlui Hummelo niet uit het oog zouden verliezen. "De aanleg van de weg was wel een dingetje", zegt onderneemster Van Haarlem. "Hoe Hummelo letterlijk en figuurlijk op de kaart te houden? Een omweggetje waard zijn, als het ware. Zo ontstond 'Vive la France', een publiekstrekker die veel breder is dan de braderieën en feesten die elk dorp wel kent. Met brocante van kwaliteitsaanbieders uit heel het land. En dus ook met kunst en culinaire geneugten. Dit alles verpakt in Franse sferen, waarmee het onderscheid van evenementen elders nu al vijf jaar is gewaarborgd en dat door de hele Hummelose middenstand wordt gedragen."

Het Mediterraan getinte festijn lijkt niet meer weg te denken van de nationale activiteitenkalender. Hoewel het 't organisatiecomité best de nodige vrije tijd en energie kost, en bovenal met heel veel dank aan de talloze vrijwilligers, trekken jaarlijkse verbeteringen bezoekers van steeds verder. "Soms komen mensen wel twee dagen", weet Marita van Haarlem. "Ze vinden het met de nu circa tachtig kramen en vele terrasjes erg gezellig. En als dan ook het weer opnieuw meewerkt. We hebben nog nooit een verregende editie gekend. Hoe het dán zou zijn? Geen idee dus…", lacht de organisator.
In de kerk treedt het duo 'Pierre et Gerdy' op. Begeleid door zijn accordeon zingt zij een fraai chanson van Yves Duteil. Verderop laten Yolanda Tangelder, Xandra Storm en Willem te Voortwis in het Frans 'kleine melodieën horen die ze oppikten op straat, omdat ze iets leken te begrijpen van onze liefdes, verlies, dromen en geheimen'. Ook Rien Vlietstra en zijn tienerdochter Mandy luisteren toe. Ze komen helemaal uit Zeist en zijn aan de hand van een dagje Achterhoek op zoek naar leuke vintagespullen voor als zij na de vakantie op kamers gaat. "Dat gaat zeker lukken", zegt papa. "Keuze genoeg!", beaamt de dochter. Op de Greffelinkallee rijden de auto's nog steeds bumper aan bumper richting parkeerweide. De middag is nog jong. Vrijwilliger Gerard Jansen heeft nog een uurtje of vier te gaan. Hij heeft als één van de kassacontroleurs zondagsdienst. "Zo lever ik een positieve bijdrage aan het dorp. Het is buitengewoon gezellig. Er komen hier alleen maar vrolijke gezichten voorbij. Ja, joie de vivre in Hummelo..!"

1 reactie
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactzuid.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=699,702" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactzuid.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=699,702" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>