Tonny en Ineke Bilderbeek kregen op hun zestigste huwelijksdag bezoek van burgemeester Marianne Besselink.  Foto: Eric Klop 
Tonny en Ineke Bilderbeek kregen op hun zestigste huwelijksdag bezoek van burgemeester Marianne Besselink.  Foto: Eric Klop 

Tonny en Ineke Bilderbeek-Van Zadelhoff vieren 60-jarig huwelijksfeest

Algemeen

Echte liefde in Drempt

DREMPT – We schrijven het jaar 1957. De Algemene Ouderdoms Wet voor elke Nederlander vanaf 65 jaar treedt in werking. De Sovjet-Unie lanceert de Spoetnik 1, de eerste satelliet die in een baan om de aarde werd gebracht. Tijdens een schoolfeest nabij Liverpool ontmoeten John Lennon en Paul McCartney elkaar voor het eerst. Real Madrid wint voor de tweede keer de Europacup door een 2-0 zege op Fiorentina. En op 7 juni treedt de Hummelose Ineke van Zadelhoff in het huwelijk met Tonny Bilderbeek uit Steenderen. Afgelopen zondag, zestig jaar en vier dagen na dato, werd dit met familie, vrienden en buren uitgebreid gevierd.

Door Eric Klop

Exact op de zestigste huwelijksdag was er ook al een feestje. Burgemeester Marianne Besselink kwam naar Drempt om het bruidspaar Bilderbeek-Van Zadelhoff daar in hun fraaie woning te feliciteren. Dochters Corrie en Alice en zonen Wim en Marinus zijn eveneens van de partij. Allen laten zich de koffie met gesorteerd gebak uitstekend smaken. "Kom pa, vertel nog eens…"

Tonny Bilderbeek (82) gaat er goed voor zitten. Hoe hij begin jaren '50 optrad tijdens toneeluitvoeringen bij een jongerenvereniging in Toldijk. "Met altijd veel belangstelling." Ook Ineke van Zadelhoff keek toe, hoewel ze meer van de muziek was. Ze kende Tonny al wel. "Zijn zus Betsie was mijn vriendin. Nog steeds trouwens, en al zestig jaar bovendien mijn schoonzuster", lacht de 79-jarige bruid. Want als boerendochter zag ze wel wat in die stoere boerenzoon uit het buitengebied van Steenderen. De vonk sloeg van twee kanten over. Eerst nog 21 maanden in militaire dienst, waarna hij haar ten huwelijk vroeg. "Ineke's vader, eveneens boer, was invalide", vertelt de bruidegom. "Ik hielp een handje op zijn boerderij in Hummelo. Was er vaker wel dan niet. Dan komt van het een het ander. En samenwonen was er in die tijd niet bij", verklaart hij de relatief jonge leeftijd waarop zij elkaar het ja-woord gaven.

Het stel nam de boerderij van Ineke's vader over. Eerst een gemengd bedrijf, later vooral rundvee. Tot 1978, toen het echtpaar Bilderbeek een veeteeltbedrijf in Drempt begon. Wettelijke regelingen pakten voor hen prima uit. In de loop der jaren was er sprake van zes, steeds geavanceerder melksystemen. Eerst nog in de wei met de hand, toen een doorloopstal. Toenemende automatisering. Alleen een melkrobot bleef nog buiten de deur. Inmiddels is de onderneming in handen van oudste zoon Wim. Amper honderd meter verderop genieten Tonny en Ineke van hun oude dag. Inclusief de riante en perfect onderhouden tuin rond het huis, krantje, boek en puzzeltje, sport of Spoorloos op televisie. En de zeven kleinkinderen. "Ik miste het werk op de boerderij aanvankelijk wel", bekent Tonny. "Maar alles went. Lichamelijk zou ik het toch niet meer kunnen trekken. Vorig jaar heb ik vele maanden in het ziekenhuis gelegen. Nooit gedacht dat ik het zou halen… Nu gaat het wel weer een beetje."

Bruid en bruidegom zijn nog steeds verliefd op elkaar. Hij: "Ze is nog steeds de leuke, lieve en spontane meid van toen. Onmisbaar!" Zij: "Zó'n fijne man. We zijn ontzettend gelukkig samen. Mijn mantelzorg voor hem gebeurt uit pure liefde." Hoogtepunten uit de zestig jaar die werkelijk omvlógen? "Te veel om op te noemen", zeggen Tonny en Ineke Bilderbeek eensgezind.

        

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant