Afbeelding

Column Oerend Smart - Achterhoekse Uitdagingen

Opinie

Onlangs stond in onze buurt-app een oproep: 'We hebben op school nieuwe kantinestoelen. Nu staan er nog zo'n 60 stapelstoelen in de berging. Volgende week gaan ze weg. Iemand interesse?' Ik denk op zo'n moment gelijk: 'Ja! Maar aan wie kan ik het geven? Want zelf heb ik ze niet nodig. Maar weggooien is zonde. En ik hoor vaak genoeg van verenigingen en stichtingen dat ze iets nodig hebben.

In de Achterhoek hebben we voor dit soort vragen de Uitdaging. Een ondernemersnetwerk dat zich inzet voor maatschappelijke organisaties en bewonersinitiatieven. De Uitdaging bemiddelt in vraag en aanbod van Materialen (meubels, spullen), Menskracht (kennis, extra handen, creativiteit) en Middelen (geld). Het is een ondernemersnetwerk dat dóet. Ze stimuleert bedrijven om maatschappelijk betrokken ondernemerschap te tonen in concrete acties en daarmee de leefbaarheid in de lokale samenleving te ondersteunen.

Bijna overal is wel een lokaal netwerk, dat overal net iets anders georganiseerd is en kijkt naar de behoeften in de eigen gemeente. De Winterswijkse Uitdaging runt sinds kort ook het lokale vrijwilligerspunt. In Aalten zijn samen met de gemeente workshops gegeven. In Doetinchem rijken ze sinds een paar jaar de MBO Award uit. Afgelopen jaar viel de eer te beurt aan Gabi Hunter van Gaabs! Ze runt haar bakwinkel aan de Terborgseweg, waarbij jongeren met problemen een poosje meedraaien in haar bakkerij. De Doetinchemse beheert daarnaast het Naoberfonds. Het doel van dit fonds is om mensen en organisaties in staat te stellen initiatieven uit te voeren die de leefbaarheid van de bewoners in de samenleving bevorderen en de onderlinge betrokkenheid te versterken.

Regelmatig bundelen de Uitdagingen hun kracht. De Berkellandse en de Oost Gelrese Uitdaging organiseerden eind maart 8 uur overwerken voor het goede doel. Ruim dertig deelnemers zetten zich in voor zeven goede doelen. Acht uur lang. Na werktijd was iedereen welkom voor een warme maaltijd klaargemaakt door de leerlingen van het Assink. En vanaf 6 uur werd er overgewerkt. Zelf mocht ik bijdragen aan de vraag van stichting Achterhoek Onbeperkt die aandacht vraagt voor toegankelijkheid voor iedereen. Om te ervaren wat je tegenkomt gingen we zelf de straat op in een rolstoel. Een stoep lijkt misschien geen drempel, maar wanneer deze licht omhoog loopt en ook nog eens schuin afloopt naar de zijkant, dan is het een aanslag op je schouders en heb je heel wat armkracht nodig.

Bijzonder om te zien hoeveel kennis en ervaring je samen hebt. Om 2 uur 's nachts werden alle plannen en middelen gepresenteerd. Amnesty International Berkelland kreeg een kant en klare Facebookpagina mét ingeplande berichten voor de komende weken. Bewonersinitiatief Plan C ging met een volledig uitgewerkt businessplan naar huis. TC Neede kreeg een plan voor meer bekendheid voor de sport padel (een kruising tussen tennis en squash). Dit neemt de vrijwilligers heel wat werk uit handen en er kan een taak van hun to-do lijst worden afgevinkt.

Terug naar de stoelen van basisschool de Regenboog die buurvrouw Annie aanbood via Whatsapp. Met slechts één berichtje naar de Matchgroep van de Oost Gelrese Uitdaging werden binnen een uur twee maatschappelijke organisaties gevonden. De nieuwe educatieruimte bij het Wentholtpark en ruimtes voor creatieve zelfontwikkeling Lokalen in Lichtenvoorde zijn blij met de spullen om hun pand in te richten. Wat de één over heeft, is voor de ander veel waard.

Linda Commandeur

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant