Tijdens 'Lekker Bezig' werd ook het watertappunt officieel geopend
Tijdens 'Lekker Bezig' werd ook het watertappunt officieel geopend

Watertappunt geplaatst in centrum Zelhem

Algemeen

Lekker bezig in Zelhem

ZELHEM - Onder de titel 'Lekker Bezig' vielen afgelopen zaterdag in het centrum van Zelhem een aantal activiteiten samen. Mede door de Facebook-actie van de heer Jansen uit Vorden wist de gemeente Bronckhorst drie watertappunten te 'winnen' in de wedstrijd die Vitens had uitgeschreven. Eén van die tappunten werd op de Markt in Zelhem gerealiseerd, naast de opnieuw opgebouwde historische dorpspomp. Burgemeester Besselink kwam naar Zelhem om het eerste water officieel te tappen in aanwezigheid van de heer Jansen en de heer Antoon Peppelman, die als wethouder, in samenwerking met Universiteit Wageningen, de H.A.N. en Zelhemse bedrijven en organisaties, een pilot had georganiseerd om de inwoners van Zelhem bewuster te leren omgaan met voeding en beweging. En daarin speelt het water, eventueel op smaak gebracht met vruchtensap, een belangrijke rol als vervanger van frisdranken, die ware suikerbommen blijken te zijn.

Reden voor de actie 'Lekker Bezig' is het landelijke onderzoek dat duidelijk maakte dat de inwoners van Bronckhorst, gemiddeld gesproken, meer last hebben van overgewicht. Naast alcoholische drank blijken suikers en koolhydraten vaak oorzaak te zijn van dat overgewicht. Opdracht aan de Zelhemse deelnemende bedrijven en organisaties was om hapjes en drankjes te presenteren, die kunnen bijdragen aan een gezondere leefstijl. De bezoekers lieten zich informeren, maar vooral ook de aangeboden hapjes en drankjes goed smaken. Bij die gezondere leefstijl hoort ook regelmatig en beter bewegen, op de Markt onder andere vormgegeven door een kleine 'bootcamp' van Grada Boschker en stands van organisaties, die zich met bewegen bezig houden.

Om het geheel ook wetenschappelijk te kunnen onderbouwen konden belangstellenden deelnemen aan een klein onderzoek, waarbij naast enkele medische basisgegevens als bloeddruk, hartslag, cholesterol, een formulier moest worden ingevuld met vragen over de leefstijl. Door de test over een jaar te herhalen, hoopt de gemeente zicht te krijgen of de ingezette strategie, die in de loop van het komende jaar z'n vervolg zal krijgen, heeft bijgedragen aan een betere leefstijl. In het komende jaar zullen ook in de andere woonkernen activiteiten worden ontwikkeld om de inwoners meer bewust te maken van de invloed van voeding en leefstijl op gewicht en welzijn.

Voor meer foto's, zie achterhoekfoto.nl?

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid