In gesprek met Niek Willemsen en Laura Stork van St. Noodhulp. Foto: Jan Knoef
In gesprek met Niek Willemsen en Laura Stork van St. Noodhulp. Foto: Jan Knoef

Nieuwe voorzitter Noodhulp wil niet alleen op winkel passen

Algemeen

Zelhem - In gesprek met Niek Willemsen en Laura Stork, twee relatieve nieuwkomers in de 'Noodhulp-familie', gaat al snel over hun bewondering voor het werk van de vele vrijwilligers, die zich inzetten voor hun Zelhemse medemens. De één door 'even' mee te gaan naar het ziekenhuis, de ander als maatje, die wekelijks even op bezoek gaat bij een medemens of die wekelijks leiding geeft aan senioren, die samenkomen bij één van de ouderensozen van Zelhem en omliggende woonkernen.

Door Jan Knoef

Niek Willemsen is sinds een half jaar voorzitter. Tijdens zijn arbeidzaam leven had hij weinig oog voor de zorg om de medemens. Willemsen: "Ik had mijn werk in het westen van het land en was daar druk mee. Ik nam me toen wel voor om me na mijn pensionering te gaan inzetten. De Stichting Noodhulp kwam toevallig voorbij in een gesprek met de vorige voorzitter en mijn belangstelling en zeker ook bewondering was gewekt. Een half jaar geleden heb ik de voorzittershamer van hem overgenomen. In de afgelopen periode heb ik de meeste activiteiten van de Stichting Noodhulp bezocht, waardoor mijn bewondering alleen maar gegroeid is."
Stork, die ruim een jaar geleden 'het stokje' van Annie Jansen als coördinatrice overnam en sinds die tijd met college Cilia Beudel probeert oplossingen aan te dragen als hulpzoekenden het mobiele nummer (tel. 06-5176315) bellen. Stork: "Ons telefonisch spreekuur is tussen 9.00 en 10.00 uur, maar we snappen dat problemen zich niet altijd iets aantrekken van tijd. Mensen kunnen ons dus 24/7 bereiken en op de voicemail een bericht inspreken. We bellen dan zo spoedig mogelijk terug. Onze hulp is drempelloos en ik ben er best trots op dat het ons altijd weer lukt om, vaak zelfs binnen enkele uren, hulp te organiseren."

Willemsen: "Ik vond en vind het fantastisch dat, al meer dan veertig jaar geleden, een huisarts (dokter Johan de Boer) medestanders kon vinden en activeren tot het opzetten van een stichting om de medemens te helpen. Dhr. de Boer moet een vooruitziende blik gehad hebben, want in de jaren '70 van de vorige eeuw nam de 'noaberhulp' nog een veel prominentere plek in dan in de huidige, veel meer op het individu gerichte, samenleving." Met die conclusie komt hij tot de kern van het grootste probleem van de huidige Stichting Noodhulp, want in onze participatiemaatschappij moet iedereen zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren met behulp van het eigen sociale netwerk, terwijl van alle mensen in dat netwerk wordt verwacht dat ze tot hun pensioengerechtigde leeftijd een betaalde baan hebben.

Willemsen: "Daar komt nog bij dat we in een zogenaamde krimpregio wonen met een steeds groter wordende seniorengroep, zodat er vaker een beroep zal worden gedaan op die hulp. Krimp betekent ook vaak dat er minder geld beschikbaar is, terwijl je juist meer nodig hebt. Gelukkig ziet de gemeente Bronckhorst dat nu ook in. We hebben onlangs overleg gehad met wethouder Peppelman, die in een beleidsnota het probleem had geïnventariseerd. Wat ik daar als één van de belangrijkste voorwaarde heb gemeld, is een behoefte aan structurele financiële ondersteuning. Tor nu toe moeten we jaarlijks subsidie aanvragen en weet je niet of en in welke mate, de subsidie wordt toegekend. Dat maakt het voor ons moeilijk om een meerjarenplan te maken."

Het werven van vrijwilligers is een volgend probleem. Stork: "Gelukkig hebben we een grote groep vrijwilligers, maar een aantal ervan behoort langzaam bij de groep senioren, die zelf hulp nodig heeft. Vooral het werven van jonge vrijwilligers is een probleem. Net gepensioneerden hebben meer tijd en zijn vaak bereid om te helpen."

Willemsen: "Misschien moeten we de jeugd wel op een andere manier proberen te bereiken. De website en het gebruik van sociale media heeft onze aandacht. Wellicht is de jeugd wel bereid om éénmalig te helpen en vinden ze hulp bieden op regelmatige basis wel een probleem. We zullen ze in de toekomst zeker nodig hebben om onze doelstellingen te halen."

De nieuwe voorzitter weet dat hij niet in een gespreid bedje terecht gekomen is en dat van hem verwacht wordt dat hij nieuwe inzichten en oplossingen aandraagt. Willemsen: "Ik ben ook niet iemand, die alleen op de winkel wil passen dus ik verdiep me graag in de problematiek om, zeker samen met anderen, met antwoorden te komen. En met anderen bedoel ik niet alleen mede-bestuurders van de Stichting Noodhulp, maar ook andere organisaties als de 'Smedekinck', 'de Boerderij', 't Nut, 'de Brink', etc. Zo moeten we, vind ik, onder andere ook nadenken over een breder aanbod van activiteiten, want de 'nieuwe' ouderen hebben wellicht een andere behoefte."

Een bezoek aan de website maakt duidelijk dat aanpak en vernieuwing van de site een belangrijke eerste stap zal worden in de digitale ontwikkeling van de Stichting Noodhulp. Mogelijk kun je je over enkele jaren via een app aanmelden voor het bieden van (al dan niet éénmalige) hulp. Willemsen: "Tot het zo ver is, gaan we gewoon door met het bieden van hulp in situaties dat noodhulp nodig is."


stichtingnoodhulpzelhem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant