Afsluiting project 'Robuuste Investeringsimpuls' Landgoed Keppel

Algemeen

Laag Keppel - Op 10 juni wordt in een bijeenkomst op landgoed Keppel op feestelijke wijze aandacht besteed aan de afsluiting van een project waarmee weer een stukje historie binnen het landgoed teruggebracht wordt. De Gedeputeerde van de Provincie Gelderland, mevrouw J.P.M. Meijers, is bereid gevonden haar medewerking aan deze bijeenkomst te verlenen.

In 2014 en 2015 zijn op landgoed Keppel, als onderdeel van het door Provincie Gelderland gesubsidieerde project "Robuuste Investeringsimpuls", werkzaamheden uitgevoerd om het Sterrebos, waarin onder andere de Zwarte Kolk, Witte Kolk en de Galgenbult liggen, in oorspronkelijke staat te herstellen.

Al rond het jaar 1750 is het Sterrebos op het stuifduinengebied ten noorden van kasteel Keppel aangelegd. Rond een opvallend hoge 'bult' (Wrangebult of ook wel Galgenbult genaamd) werd een regelmatig Sterrebos aangelegd: acht lanen voerden door het bos naar de top van de heuvel: aan de voet van deze heuvel werden deze lanen door een pad in cirkelvorm (cilindrisch) doorsneden. Deze kenmerkende structuur is in de loop der tijd steeds verder verwaterd en niet meer als zodanig herkenbaar in het landschap.

Binnen dit project zijn de padenstructuur van het Sterrebos en daarmee de oude zichtlijnen richting kasteel Laag-Keppel en de kerktoren weer hersteld. Ook de twee kolken zijn uitgebaggerd en nu ook weer helemaal zichtbaar.
De toegankelijkheid voor wandelaars is door de paden en aangelegde bruggetjes aanzienlijk verhoogd. Boven op de Wrange Bult markeert de grote zwerfkei de plaats waar in vroegere tijden de galg stond, uit de tijd dat een "Heerlijkheid" zelf mocht rechtspreken en het vonnis ten uitvoer brengen.

Een ander onderdeel van het project is de restauratie van de monumentale schuur en grondkas in de oude moestuin geweest. Tevens is hier een begin gemaakt met het opruimen van het terrein, teneinde op termijn de oude moestuin weer in ere te herstellen. Kortom, met dit project is weer een goede stap gezet in het behoud van de cultuur en natuurwaarden van een prachtig landgoed.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant