Richard Snelder, voorzitter van de werkgroep dorpsontwikkelingsplan Velswijk, overhandigt het eerste exemplaar van het plan aan Patrice van Schie, voorzitter van Dorpsbelangenorganisatie Voor Velswijk Door Velswijk. Foto: Ceciel Bremer
Richard Snelder, voorzitter van de werkgroep dorpsontwikkelingsplan Velswijk, overhandigt het eerste exemplaar van het plan aan Patrice van Schie, voorzitter van Dorpsbelangenorganisatie Voor Velswijk Door Velswijk. Foto: Ceciel Bremer

Buurthuis D’n Draejer is het centrale middelpunt bij presentatie dorpsontwikkelingsplan Velswijk

Maatschappij

VELSWIJK – Hoe kunnen we D’n Draejer verduurzamen? Is er eigenlijk nog wel een toekomst voor ons buurthuis? Dat waren de vragen die enkele Velswijkers zichzelf begin vorig jaar stelden. De vragen vormden de aanleiding om in opdracht van Dorpsbelangenorganisatie Voor Velswijk Door Velswijk een dorpsontwikkelingsplan te maken waarin de toekomst van het dorp staat beschreven: van een toekomstbestendig buurthuis naar een toekomstbestendig dorp. Maandag 8 april vond de presentatie van het plan plaats, in buurthuis D’n Draejer.

Door Ceciel Bremer

Zo’n 100 Velswijkers waren aanwezig bij de presentatie die werd geleid door Richard Snelder, voorzitter van de werkgroep dorpsontwikkelingsplan. “Wat ben ik blij dat de belangstelling groot is. Want iedereen die hier woont, hebben we hard nodig om ons dorp leefbaar te houden. Het dorpsontwikkelingsplan dat er nu ligt, is niet het einde maar juist het begin om al onze wensen samen te realiseren”, spoorde Snelder de aanwezigen aan.

Hoe kunnen we de kwaliteit van de leefbaarheid in ons dorp verbeteren, was de centrale vraag aan de werkgroep bestaande uit een groep betrokken Velswijkers die het plan in het afgelopen jaar samen vorm hebben gegeven. Daarbij werden ze ondersteund door Joop Spijkers en Geert Jan Oosterhuis van Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland. Al fietsend door hun dorp en het buitengebied kreeg de werkgroep een eerste indruk van de positieve punten en de verbeterpunten. Zo kwamen er zes belangrijke thema’s voor het dorp naar voren.

Haalbaarheid
Tijdens een druk bezochte bewonersavond in september kon iedere Velswijker zijn wensen of ideeën bij de thema’s kenbaar maken. “Hartverwarmend al die betrokkenheid”, herinnert Snelder zich nog over die avond die uiteraard werd gehouden bij D’n Draejer. Het thema De toekomst van D’n Draejer en het thema Sociale verbinding bleken zoveel raakvlakken en overlap te hebben dat ze uiteindelijk zijn samengevoegd. Als volgende stap in het proces organiseerde de werkgroep in december een klankbordbijeenkomst waar per thema deskundigen voor werden uitgenodigd. Zo ontstond een beeld over de haalbaarheid van de aangeleverde ideeën. Op basis daarvan kon de werkgroep vervolgens aan de slag met het schrijven van het dorpsontwikkelingsplan. In dit plan staan de ideeën van de inwoners om invulling te geven aan de vijf thema’s Toekomst Buurthuis D’n Draejer & Sociale verbinding, Verkeer & Veiligheid, Woningbouw, Woonomgeving, en Recreatie & Toerisme.

Centrale ontmoetingsplaats
Snelder overhandigde het eerste exemplaar van het boekje waarin het dorpsontwikkelingsplan staat vermeld aan Patrice van Schie, voorzitter van Dorpsbelangenorganisatie Voor Velswijk Door Velswijk, die de aanwezigen opriep zich aan te melden om de ideeën van ieder thema te realiseren. “Laten we er samen de schouders onder zetten.” Na afloop van de presentatie werd aan die oproep daadwerkelijk gehoor gegeven, waarbij de toekomst van buurthuis D’n Draejer & Sociale verbinding de meeste aantrekkingskracht had. “Ik ben geen type om te vergaderen, maar ik ben praktisch en wil graag helpen”, verklaart een Velswijker zijn interesse. Een van de wensen in het plan is om (nog) meer activiteiten in het buurthuis te organiseren, ook voor jongeren. Samen met een buurvrouw heeft een Velswijkse zich daarvoor aangemeld. “Wij wonen in een actieve buurt dus als we met onze buurt zo’n wens samen kunnen ondersteunen, dan doen we dat graag. Wij willen met de jongeren in gesprek om te horen wat ze precies willen. Zo betrekken we ze erbij en kunnen we hopelijk gehoor geven aan hun wensen. Als D’n Draejer wegvalt, dan hebben we niets meer”, verklaart ze haar inzet voor de enige centrale ontmoetingsplek in haar woonplaats.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant