Jantje en Jantje Hendriksen-Lenselink worden gefeliciteerd door locoburgemeester Paul Hofman. Foto: Liesbeth Spaansen
Jantje en Jantje Hendriksen-Lenselink worden gefeliciteerd door locoburgemeester Paul Hofman. Foto: Liesbeth Spaansen

Jan bewaarde Jantjes naam en zocht later uit waar zij woonde

Algemeen

DREMPT - Jan Hendriksen (85) en Jantje Hendriksen-Lenselink (87) vierden 17 april hun zestigjarig huwelijksfeest. "Het was gezellig in Den Bremer met de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en vrienden," vertelt het echtpaar. Trots zijn ze op de felicitaties van Koning Willem Alexander en de Commissaris van de Koning John Berends. Van de gemeente stond een orchidee op de tafel.

Door Liesbeth Spaansen

Donderdagmiddag 18 april bezocht locoburgemeester Paul Hofman het paar om ze te feliciteren met hun jubileumfeest. Er is koffie en taart. "We zijn vanmorgen naar het ziekenhuis geweest om ons jongste achterkleinkind te zien, die vannacht is geboren," glimlacht Jantje trots. "Na vijf achterkleindochters de eerste achterkleinzoon."

Meer dan zestig jaar geleden ontmoetten Jan en Jantje elkaar. "Dat was op een bijeenkomst van de Christelijke Boeren- en Tuindersbond en de Christelijke Boerinnenbond," weet Jan nog goed. "We hebben elkaar die dag gezien. Ik heb haar naam bewaard en ben later op zoek gegaan naar waar zij woonde." Zij was Jantje Lenselink en ze woonde op een boerderij in Bekveld. Dat was niet zo ver weg van Drempt waar Jan op Boerderij De Stokhoven woonde. "In Café Leemrijs aan de Spalstraat zag ik een advertentie in de krant staan van de familie Lenselink. Daarna ben ik voorzichtig gaan vragen."

Ze kregen verkering en Jantje kon het goed vinden met haar schoonmoeder. Die vroeg haar om op de boerderij, een gemengd bedrijf, te komen helpen. "Ik werkte graag op de boerderij. Dat deed ik liever dan de huishoudelijke werkjes," bekent ze. Later zetten ze de boerderij voort en haar schoonouders verhuisden naar een woning in Drempt.

"Het laatste jaar dat wij op de boerderij waren, hebben we de aspergeteelt opgestart. Na een jaar nam de zoon de boerderij over en verhuisden wij, nu 25 jaar geleden, naar dit huis in Drempt." Was er destijds veel uitzicht, inmiddels is er een hele wijk gebouwd. "We genieten wel, er is altijd wat te zien in de straat," lacht Jantje als een buurman met een paard aan een touwtje voorbij komt.

Jan Hendriksen was naast het boeren actief in de politiek. "Ik was raadslid van Drempt, Hummelo en Keppel, eerst van de ARP en later na de fusie van het CDA." Ook zijn vrouw was actief, zij was 25 jaar voorzitter van de christelijke vrouwenvereniging in Hoog-Keppel, 'Stille Kracht' en twintig jaar lang ging ze naar het Staring Instituut om bijbels te vertalen naar het dialect. "Daar heb ik veel geleerd," lacht ze.

Nu nog is Jan actief als vrijwilliger bij Stichting Welzijn. Hij rijdt wekelijks zijn rondje Keppel, Drempt en Doesburg voor Tafeltje Dekje. "Ik breng zo'n tien tot twaalf koffertjes weg."

Het echtpaar wandelt of fietst regelmatig. "We willen zoveel mogelijk gezond blijven, dat is belangrijk," besluit Jantje." Jan is ook liever gezond dan een hoopje hulpbehoevend mens. "Maar hoe wij dat doen, blijft ons geheim," lacht hij, als de locoburgemeester afscheid neemt en hen een fijne dag wenst.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant