Genet te Slaa. Foto: PR
Genet te Slaa. Foto: PR
VIDEO

Laag-Keppelse (16) met indrukwekkende speech naar landelijke debatfinale

Algemeen

LAAG-KEPPEL/ DOETINCHEM- Genet te Slaa is zestien jaar, woont in Laag-Keppel en maakt indruk tijdens de Gelderse voorronde van de debatwedstrijd 'Op weg naar Het Lagerhuis' van BNN/VARA. Zóveel indruk zelfs, dat ze een wildcard wint waarmee ze mee mag doen in de landelijke finale die binnenkort wordt gehouden. Alleen dat is al een bijzondere prestatie. Die krijgt echter nog meer inhoud door het onderwerp van haar speech. Genet bespreekt het onderwerp 'vrouwenbesnijdenis'.

Genet, leerling van het Metzo College in Doetinchem, viel tijdens debatlessen op school op. Docent Dennis Pastoors, die debatlessen geeft vertelt: "Tijdens een les burgerschap liet Genet opeens zien dat ze heel veel in haar mars heeft. Ze is nooit nadrukkelijk aanwezig in de les, maar toen ze haar betoog hield, leek het alsof er een ballon leeg liep. Ik zag een meisje uit haar schulp kruipen en met overtuiging praten over een niet alledaags onderwerp voor jongeren."

Genet zelf blijft er vrij rustig onder. "Klasgenoten zeiden tegen mij dat ik mee moest gaan doen aan de debatwedstrijd, zij hebben me overgehaald om mee te doen." Vrijdag 1 februari deed een debatgroep van het Metzo college mee aan de Gelderse voorronde van 'Op weg naar Het Lagerhuis'. Jammer genoeg ging de groep als geheel niet door naar de volgende ronde, maar Genet maakte indruk op de jury en mocht een wildcard in ontvangst nemen. "Over een maand of drie, als alle voorrondes in het land zijn afgerond, mag Genet naar Hilversum om haar V-rede, zoals het officieel heet, nogmaals te houden", legt docent Pastoors uit.

Het is voor Genet de gewoonste zaak van de wereld om over vrouwen (of meisjes) besnijdenis te spreken. "Mijn moeder heeft me beschermd tegen haar familie, anders was ik ook besneden", vertelt ze openhartig. Als gevolg daarvan is haar moeder verstoten uit haar familie. "Ik weet waar ik over praat. Ook in Nederland komt vrouwenbesnijdenis voor, ook al is het wettelijk verboden en strafbaar. Maar er wordt niet gecontroleerd. Het wordt hoog tijd dat deze traditie wordt gestopt", aldus Genet. "Mijn moeder is trots op me, dat ik erover praat en dat ik het onderwerp via deze debatwedstrijd meer bekendheid kan geven. Ze ziet het als een cadeau. Zij weet wat vrouwenbesnijdenis met je doet als vrouw, ze heeft het zelf moeten ervaren", vertelt Genet.

Vrouwenbesnijdenis komt voor in Afrika (Egypte, Soedan en de zuidelijke Sahel inclusief Somalië), het Midden-Oosten (delen van Jemen en Oman) en Azië (Maleisië, Indonesië). Meisjesbesnijdenis brengt grote gezondheidsrisico's met zich mee, die soms zelfs leiden tot de dood. Veel slachtoffers worstelen hun hele leven met lichamelijke, psychische en seksuele problemen. Voorbeelden hiervan zijn extreme (chronische) pijn, hevige bloedingen, infecties, menstruatieklachten, pijn bij seks, onvruchtbaarheid, problemen bij de bevalling, angst en depressie. De kans op klachten is, zowel op korte als lange termijn, groot. Elk jaar lopen 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Dat zijn meer dan 8000 meisjes per dag! De meesten van hen zijn tussen de 0 en 15 jaar oud.

"Dit moet stoppen", benadrukt Genet, die zich goed bewust is dat het een moeizaam gevecht wordt om deze traditie uit te bannen. "Maar ook al kan ik maar één meisje helpen door er overal over te praten, dan heeft alles wat ik doe al zin gehad", vindt ze. "Meisjes die in een cultuur opgroeien waar vrouwenbesnijdenis heel normaal wordt gevonden lopen grote risico's en ze kunnen er zelf niets aan doen. En vergis je niet, ook in Nederland lopen meisjes de kans om op deze manier slachtoffer te worden. Vaak gebeurt het als ze in de vakantie naar hun eigen land gaan om familie te bezoeken."

"De V-rede van Genet is op YouTube te vinden en heeft al veel mensen geraakt", vertelt docent Pastoors. "Ook hier op het Metzo College krijgt Genet steun van alle kanten. Voor mij is het een bewijs dat het belangrijk is voor jongeren om te leren debatteren en je mening te geven. Door te leren debatteren leer je luisteren, samenwerken en met respect omgaan met meningen van anderen. Het geeft zelfvertrouwen, dat zie je aan Genet, ook al moet je er wel voor uit je comfortzone komen. Ook dat is een les die iedereen uit het verhaal van Genet kan halen. Ze had ook uit verlegenheid haar mond kunnen houden. Daar heeft ze niet voor gekozen en moet je eens zien welke impact het nu heeft."

De exacte datum van de finale is nog niet bekend. De voorrondes van 'Op weg naar Het Lagerhuis' lopen nog door tot begin maart.\

De V-rede van Genet

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant