Brandweerman Henk Kleve koninklijk onderscheiden. Foto: Jan Knoef
Brandweerman Henk Kleve koninklijk onderscheiden. Foto: Jan Knoef

Koninklijke Onderscheiding Henk Kleve

Algemeen

ZELHEM - Voor zijn afscheidsfeest als vrijwilliger van de brandweer, korps Zelhem, werd Henk Kleve thuis opgehaald door de manschappenbus. Meer dan 27 jaar was hij als bevelvoerder in de rang hoofdbrandwacht 'paraat' en liet hij het werk op zijn boerderij uit de handen vallen als er een brandmelding binnenkwam. Henk Kleve: "Dat kon omdat mijn vrouw en gezin er achter stonden en mijn taak op de boerderij vlekkeloos overnamen." Door een verminderde gezondheid, waardoor hij niet door de test kwam, moest hij eerder afscheid nemen dan gepland. Maar daarmee verzoend, kijkt hij terug op een "fantastische tijd in een prettig team."

Door Jan Knoef

Zittend in de bus komt er plotseling een brandmelding, waarna het busje met zwaailicht en loeiende sirenes, het laatste stuk naar de kazerne scheurde. Daar bleek dat de collega's de brand 'in scene' hadden gezet met de bedoeling dat Henk zijn laatste brand kon blussen. Een klus die hij met vaardige hand klaarde.

Na een fotosessie en een kop koffie was het tijd voor een officieel woord. Daarbij wachtte Henk een onverwachte verrassing, want burgemeester Marianne Besselink was naar Zelhem gekomen om Henk Kleve te decoreren met de versierselen behorend bij de titel 'Lid in de Orde van Oranje Nassau'. Ze memoreerde daarbij Henk's inzet en kracht, die hem de titel 'gespierde agrariër' opleverde. Zo duwde hij bij een brand in z'n eentje een zware aanhanger op de juiste plek. "Iets dat je niet al te vaak moet doen", herinnert Henk zich. Namens de brandweer sprak korpschef René Jolink de decorandus toe. Naast de cadeaus en de onderscheiding waren er natuurlijk bloemen voor Henk's vrouw.

Na het officiële deel was er ruim tijd om de verhalen over de 27 jaar brandweervrijwilliger nog eens op te halen onder het genot van een hapje en een drankje.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant