Routemaker Henk Wullink (links) met Richard en Marco Jansen van café De Jongens. Foto: Luuk Stam
Routemaker Henk Wullink (links) met Richard en Marco Jansen van café De Jongens. Foto: Luuk Stam

Tweedaagse op de fiets gaat van start

Algemeen

Achterhoekse Klavertje 4-daagse op zaterdag 15 en zondag 16 september.

Door Luuk Stam

HENGELO – De Achterhoekse Klavertje 4-daagse staat voor de deur. Later dan gebruikelijk, want de voorbije jaren stond dit Hengelose evenement steeds in de tweede week van juni op de agenda. Vanwege de Samenloop voor Hoop besloot de organisatie om het fietsevenement te verplaatsen en in te korten tot een tweedaagse.

Op zaterdag 15 en zondag 16 september kunnen fietsliefhebbers starten vanaf café De Jongens aan de Bleekstraat in Hengelo. Hiervandaan zijn door Henk Wullink routes van 25 en 45 kilometer uitgezet. Op zaterdag is er de Almen-route. Op zondag volgt de Ruurlo-route. Inschrijven kan beide ochtenden vanaf 10.00 uur.

De routeomschrijvingen zijn gebaseerd op het systeem van de fietsknooppunten. Wullink noemt het beide prachtige routes. "Grote delen ervan zijn voor ons evenement helemaal nieuw", vertelt hij. "Er zitten stukken bij die ik zelf ook nog niet kende. Ik zet al heel wat jaren routes uit, maar ik heb echt weer nieuwe ontdekkingen gedaan."

Vorig jaar trok de Achterhoekse Klavertje 4-daagse in totaal 800 deelnemers. 125 mensen fietsten alle vier dagen mee. De dagdeelname was het hoogst op de afsluitende zondag, toen 280 fietsers van start gingen. "We hadden vorig jaar ook één regenochtend", blikt Wullink terug. "Goed weer, daar staat of valt alles mee."

De organisatie kreeg vorige jaren veel lovende reacties. "Mensen vinden de gastvrijheid hier prettig", vertelt Wullink. "Het is niet zo massaal en ze krijgen hier persoonlijke aandacht. Er komen ook mensen uit het westen. Voor hen is het vaak de eerste kennismaking met de Achterhoek. Die vinden het hier helemaal geweldig."

Behalve de fietsroutes hebben de organisatoren ook weer een programma naast de fiets georganiseerd. Zo treedt er op zondag op het plein bij café De Jongens een zeemanskoor uit Apeldoorn op. Daarnaast is er dagelijks tussen 16.00 uur en 20.00 uur voor 10 euro een daghap verkrijgbaar. En onderweg kunnen de mensen op zoek naar de antwoorden op een prijsvraag. "Dat vinden ze vaak ook erg leuk!", aldus Wullink.

Of de Achterhoekse Klavertje 4-daagse volgend jaar weer in juni plaats zal vinden, is nog niet bekend. "Het hangt er vanaf hoe dit gaat lopen", geeft de uitzetter van de routes aan. "Na afloop gaan we naar volgend jaar kijken. Misschien kunnen we wel twee keer in het jaar iets gaan organiseren, bijvoorbeeld in juni én in september. We laten alle opties nog open."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant