De bij Polweg 6 behorende landbouwgrond grenst aan Landgoed Hackfort van Natuurmonumenten. Foto: Laurence Delderfield
De bij Polweg 6 behorende landbouwgrond grenst aan Landgoed Hackfort van Natuurmonumenten. Foto: Laurence Delderfield

Buurtbewoners voorkomen megastal door boerenerf zelf te kopen

Algemeen

Bijbehorende percelen met bos worden aangekocht door Natuurmonumenten

VORDEN - De Polweg 6 in Wichmond is vrijdag 6 juli verkocht aan buurtbewoners. De plannen om op die plek megastallen te bouwen zijn daarmee definitief van de baan. Buurtbewoners verzetten zich eerder al tegen de plannen voor een megastal en kwamen samen met Natuurmonumenten in actie. Na een onderhandelingstraject kopen de buurtbewoners nu de locatie, die een woonbestemming krijgt.

Actiegroep succesvol
''Het is uniek dat het initiatief van een actiegroep uitmondt in een overeenkomst die het landschap veilig stelt. Het is geweldig dat de buren dit voor elkaar hebben gekregen," licht Luc Berris van Natuurmonumenten trots toe. "Wij voelen ons hierdoor enorm gesteund bij onze inzet voor het behoud van een prachtige Graafschap." De discussie rondom de locatie begon in 2015, toen de plannen voor de megastal bekend werden. De bijbehorende landbouwgrond grenst aan Landgoed Hackfort van Natuurmonumenten. Het ligt in een cultuurlandschap met authentieke boerderijen met hooibergen, boomgaarden en bolle akkers. Natuurmonumenten vindt dat de beoogde megastal hier niet past en startte een petitie om ook burgers hierin een stem te geven. De petitie werd 7.000 keer ondertekend.

Streekconferentie leidt tot aankoop
Natuurmonumenten organiseerde vervolgens een streekconferentie om met de burgers in gesprek te gaan en te horen wat zij belangrijk vinden voor het landschap. Het was al snel duidelijk dat de omwonenden de bouw van een megastal absoluut niet zagen zitten. Naar aanleiding van de petitie en de conferentie besloot de gemeenteraad van Bronckhorst om voorlopig niet mee te werken aan de bouw van het megastallencomplex. Natuurmonumenten werkte met de bewoners verder aan een toekomstplan voor de locatie.

Andere bestemming
Intensief overleg tussen omwonenden en Dutch Dairy Genetics, de eigenaar van de beoogde grond voor het stallencomplex, leidde eind 2017 tot een overeenkomst: omwonenden zouden de locatie opkopen. Vrijdag 6 juli werd de koopakte getekend. De bestemming van Polweg 6 verandert nu van een agrarische naar een woonbestemming. Bijbehorende percelen met bos worden aangekocht door Natuurmonumenten. De provincie koopt de overige percelen – landbouwgronden, deze zullen de komende tijd worden ingebracht in een kavelruil.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant