Johan Hartemink, Elly Smeitink en burgemeester Besselink tijdens de ingebruikname van de pomp. Foto: Jan Knoef
Johan Hartemink, Elly Smeitink en burgemeester Besselink tijdens de ingebruikname van de pomp. Foto: Jan Knoef

Proosten op Hummelo met water uit de oude pomp

Algemeen

HUMMELO - Vrijdag 13 juni kwam burgemeester Marianne Besselink naar Hummelo om de gerestaureerde dorpspomp officieel in gebruik te nemen.

Na het zingen van 'Twee emmertjes water halen' door leerlingen van school de Woordhof mocht de burgemeester, onder het toeziend oog van TCD-voorzitter Johan Hartemink, het waterflesje van Elly Smeitink, voorzitter van de Dorpsraad Hummelo, voltappen om samen te kunnen proosten op het resultaat van de restauratie. Met de ingebruikname van de pomp is het project 'de huiskamer van Hummelo' afgerond.
Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van motorsportvereniging TCD-Hummelo (vorig jaar) stelde de vereniging een bedrag beschikbaar aan de Hummelose gemeenschap. Mede door die financiële bijdrage van kon de dorpspomp bij de kerk gerestaureerd worden. De gietijzeren waterpomp, gemaakt in 1875, is daarmee de oudste (nu weer) werkende pomp in de Achterhoek.

Tijdens de herinrichting van de 'Huiskamer' van Hummelo ging de pomp in opslag bij de gemeente. Een medewerker van de gemeente restaureerde de pomp, waarbij het binnenwerk compleet vernieuwd werd. Ook het pompsysteem werd aangepast, want door nu aan de zwengel te pompen, wordt een dynamo aangedreven. Met de hiermee opgewekte stroom gaat er een klep open, waardoor er water gaat stromen. De pomp is daarbij aangesloten op het waterleidingnet, waardoor het water dat uit de pomp komt geschikt is om te drinken. Daarmee is de pomp meteen ook een leuke halte voor fietsers en andere passanten om hun bidons met water te vullen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant