José Gerretsen en Gerrit Minkhorst gaan rijden met rijinstructeur Hans Straver. Foto: Liesbeth Spaansen
José Gerretsen en Gerrit Minkhorst gaan rijden met rijinstructeur Hans Straver. Foto: Liesbeth Spaansen

Alleen theorie bijhouden is niet genoeg

Algemeen

Vrouwen van Nu Hummelo, Keppel, Drempt met Veilig Verkeer Nederland afd. Bronckhorst

HUMMELO/KEPPEL/DREMPT - De Vrouwen van Nu Hummelo, Keppel, Drempt organiseerde op 21 maart een open avond met medewerking van Veilig Verkeer Nederland en gesubsidieerd door de gemeente Bronckhorst. Zowel dames als heren waren deze avond welkom. Het thema was: 'Voelt u zich veilig in het verkeer, is het verkeer veilig met u als deelnemer?'

Deze theoretische opfriscursus, die bijzonder goed bezocht werd, kon een vervolg krijgen door een individuele rijvaardigheidsrit met rijinstructeur in de eigen auto. De gemeente Bronckhorst subsidieert voor 2/3 deze rijlessen. De praktijkrit in de eigen auto is bedoeld om aandacht te besteden aan de rijvaardigheid. Vooraf bespreekt de instructeur uw specifieke wensen. Daarnaast let de instructeur op een vast aantal punten dat van belang is voor de rijvaardigheid. Het is geen examen en kan geen gevolgen hebben voor het rijbewijs. De instructeur zal na de rit doorspreken welke punten extra aandacht kunnen hebben in het verkeer.

Op 17 mei reden een aantal kandidaten onder leiding van rij-instructeur Hans Straver van rijschool Tempo te Doetinchem hun rit. "Mensen die de praktijk gaan doen zijn degene die ook nog rijden en een veilige rijvaardigheid hebben. Het gaat eigenlijk om de categorie die zich niet aanmeld," moet hij bekennen. "We rijden een lesuur waarvan de laatste vijf minuten een adviesgesprek is." Hij realiseert zich dat een avond over de theorie vaak goed bezocht is, maar dat mensen de praktijklessen niet meer volgen. "Dat is jammer. Want we zetten tijdens deze rit de puntjes weer even op de i. Denk aan het nemen van uitritten of het rijden van rotondes."

Deelnemer Gerrit Minkhorst uit Hummelo heeft zich wel opgegeven. "Ik heb vorig jaar een ongeluk gehad, ik viel ongelukkig van een ladder. Daarbij liep ik een hersenbeschadiging op. Ik denk dat ik goed kan rijden, maar mijn vrouw denkt daar anders over. Daarom wil ik het graag horen van de rijinstructeur. Nu rijd ik alleen korte afstanden, maar wil graag weer veilig grote ritten gaan maken. Ik vind het belangrijk dat dat veilig kan."

José Gerretsen van Vrouwen van Nu HKD gaat zelf ook de praktijklessen volgen. "Ik wil ook de bevestiging of mijn rijvaardigheid nog goed is," lacht ze. Daarna stapt ze in haar auto, rijinstructeur Hans Straver zit naast haar.

Tot 1 juni kunnen belangstellenden zich nog aanmelden voor deelname aan de rijvaardigheidsritten bij José Gerretsen-Boerkamp, 0313-472712 of j.gerreten@planet.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant