Wethouder Paul Seesing ondertekent het convenant Vroeg Eropaf, net als Claus Martinot (links) van Sité en Henk Meulenkamp van ProWonen. Ook zorgverzekeraars en energiemaatschappijen zullen zich in de komende weken bij de pilot aansluiten. Foto: Luuk Stam
Wethouder Paul Seesing ondertekent het convenant Vroeg Eropaf, net als Claus Martinot (links) van Sité en Henk Meulenkamp van ProWonen. Ook zorgverzekeraars en energiemaatschappijen zullen zich in de komende weken bij de pilot aansluiten. Foto: Luuk Stam

Bronckhorst wil sneller helpen bij schulden

Algemeen

Sociale teams gaan langs bij mensen die rekening voor woning, energie of zorg niet meer kunnen betalen

Door Luuk Stam

HENGELO – Door samen te werken met onder meer woningcorporaties, zorgverzekeraars en energiemaatschappijen wil de gemeente Bronckhorst mensen met geldproblemen in een eerder stadium in beeld krijgen. Als iemand een rekening niet meer kan betalen, gaat er daarom vanaf nu een melding naar de gemeente. Vervolgens gaan medewerkers van een sociaal team op huisbezoek om hulp aan te bieden.

Met het tekenen van een convenant spraken wethouder Paul Seesing en de verschillende partijen op dinsdag 1 mei af om samen te gaan werken in de pilot Vroeg Eropaf. Algemeen directeur Claus Martinot van Sité en bestuurder Henk Meulenkamp van ProWonen waren hierbij aanwezig. Ook zorgverzekeraars en energiemaatschappijen hebben hun medewerking al toegezegd.
De gemeente Bronckhorst hoopt uiteindelijk op zo'n tien deelnemende partijen uit te komen. "Ik ben heel blij en trots dat we dit hebben kunnen realiseren", reageert wethouder Seesing. "Hoe eerder ik deze handtekening kan zetten, des te sneller kunnen we mensen gaan helpen. Nu zien we dat mensen pas heel laat aankloppen bij de gemeente. Dan hebben ze gemiddeld al bijna 43.000 euro schuld. Dat is gigantisch."

Ook Claus Martinot van Sité ziet de noodzaak van een dergelijke aanpak. "Als woningcorporatie hebben wij flink met het fenomeen schulden te maken", zegt Claus Martinot van Sité. "Achter die schulden zit vaak veel ellende en verdriet. Wij zijn dan ook ontzettend blij dat Bronckhorst deze manier van werken nu uitrolt en we werken hier dolgraag aan mee." Ook Henk Meulenkamp van ProWonen spreekt van een fantastisch initiatief. "Het is goed om het bij de bron aan te pakken en te voorkomen dat het echt ontspoort."

In Bronckhorst zijn er momenteel ongeveer honderd gezinnen bekend die in een schuldhulpverleningstraject zitten. Op basis van de landelijke cijfers schat de gemeente echter dat het aantal huishoudens dat moeite heeft met het betalen van de vaste lasten of al een betalingsachterstand heeft op zo'n duizend ligt.
De pilot Vroeg Eropaf duurt in Bronckhorst in eerste instantie drie jaar. Het doel is om daarna structureel op deze manier te gaan werken. Overigens is het voor mensen met schulden niet verplicht om de hulp van de gemeente aan te nemen. Als mensen aangeven geen gebruik van deze hulp te willen maken, stopt het proces direct en vernietigt de gemeente de verkregen gegevens.
Bij vergelijkbare projecten elders in het land blijkt echter dat het overgrote deel van de mensen blij is met het bezoek van de gemeente. Ruim 80 procent van de huisbezoeken leidt uiteindelijk tot een plan om schulden aan te pakken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant