Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Column Luuk Stam - Café De Jongens

Algemeen

Café De Jongens

Hengelo krijgt een nieuw café. Het opent komende week, maar wie de sociale media een beetje volgt, heeft al een goede indruk. Het wordt werkelijk prachtig. Het wordt zo'n café waar je heel relaxed met je vrienden een avondje door kunt brengen. Op de drankenkaart staan meerdere speciale biertjes en de borrelkaart doet je het water in de mond lopen.

Op deze plek aan de Bleekstraat huisde tot voor kort café Marktzicht. Het café van de familie Wolbrink was sinds jaar en dag een begrip in Hengelo. Toen dat dreigde te verdwijnen, besloten tien Hengelose vrienden - het idee ontstond nota bene op de kermis - om samen het pand te kopen en zo een café op deze karakteristieke plek veilig te stellen.

Het doet mijn Hengelose hart een vreugdesprong maken. Juist omdat zo'n initiatief vrij uniek is. Zo vaak hoor ik dat het hier in het dorp enorm lastig is om iets van de grond te krijgen. Dat de mensen het liefst een ander de kastanjes uit het vuur laten halen. Wat er nu aan de Bleekstraat gebeurt, geeft aan dat het wél kan en dat er meer te bereiken is als bewoners de handen ineenslaan.

Er zijn meer goede initiatieven. Het zwembad is een schoolvoorbeeld. Ook is het prachtig wat de werkgroep Vitale Kern vanuit het oude gemeentehuis in Hengelo doet. In de andere kernen van Bronckhorst gebeuren soortgelijke dingen. Alles met de blik op het grotere plaatje en het doel om het dorp als geheel naar een hoger plan te tillen. Samenwerking is daarbij noodzakelijk en dat besef dringt meer en meer door.

Het mooie van het initiatief voor het nieuwe café is dat het niet voortkomt vanuit een belangenvereniging of een andere organisatie, maar heel basaal vanuit een aantal dorpsgenoten dat elkaar op de kermis treft. Een spontaan idee, uitgegroeid tot een concreet plan met als grootste motivatie de pure liefde voor het dorp.

Zo ontstond in de Doetinchemse Grutstraat ooit sportcafé Hattrick, tussen 2008 en 2012 gerund door een compleet voetbalelftal. Dat gaat in Hengelo niet gebeuren. De tien vrienden hebben de twee horecamannen in hun midden het vertrouwen gegeven om de zaak te gaan runnen. Desondanks zijn ze alle tien trots. Een trots die ze ook uitdragen in het dorp.

Dat vergroot uiteraard het draagvlak. Wat daar ook aan bijdraagt, is het feit dat de complete verbouw van het pand voor rekening is genomen door lokale ondernemers. Van de installatie van de bar tot de betegeling en de wandbekleding; overal kwamen Hengelose handen aan te pas. Samen hebben zij zelfs van de toiletruimte een kunststukje gemaakt.

Op de Facebookpagina van café De Jongens stromen de reacties binnen. Over het initiatief van de tien vrienden wordt niets dan lof gesproken. Mensen nodigen elkaar uit om hier snel een borrel te gaan drinken. De Facebookpost met de foto's van het compleet nieuwe interieur scoorde al 369 duimpjes en 25 hartjes. Dit café mag al een succes heten voordat er één biertje is getapt.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant