Marieke, Pauline en Margreet zetten praktijk voort zonder Bertjan Agterberg. Foto: Liesbeth Spaansen
Marieke, Pauline en Margreet zetten praktijk voort zonder Bertjan Agterberg. Foto: Liesbeth Spaansen

Bertjan Agterberg neemt afscheid van tandartspraktijk

Algemeen

STEENDEREN - Bertjan Agterberg heeft de tandartspraktijk Mondzorg Steenderen overgedragen aan zijn dochters Pauline en Marieke. De twee werken al acht jaar als tandarts in de maatschap en zijn vertrouwd met de patiënten uit Steenderen en omstreken.

Door Liesbeth Spaansen

Bertjan (1953) is Amsterdammer van geboorte en woonde vanaf zijn vijftiende jaar in Vleuten. Een half jaar na de diploma-uitreiking van de middelbare school moest hij zijn dienstplicht vervullen. "Ik heb dat halfjaar bij mijn eigen tandarts in Vleuten als leerling tandtechnieker mogen werken. Daar heb ik tot op de dag van vandaag nog plezier van." Hij leerde protheses maken en repareren, gips uitgieten en modellen maken. "Ik hoefde na de dienst niet meer te loten voor mijn studie tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht." Bertjan heeft het vak bijgehouden door de jaren heen. "Ik ben opgeleid met amalgaam vullingen. Er waren al composietvullingen voor voortanden, maar daarna er is een hele omslag geweest in de werkwijze. Wij doen alle behandelingen in de praktijk, maar chirurgisch werk, zoals implanteren, wordt doorverwezen naar specialisten."

Margreet Agterberg uit Drempt ontmoette Bertjan in Utrecht. "In de keuken van mijn studentenhuis," lacht ze. "Hij kwam een keer met vrienden mee lunchen en we hadden het meteen gezellig." Margreet studeerde Engels en Textiele Werkvormen. "In het vierde jaar ging je pas voor de klas en toen ontdekte ik dat ik dit echt niet wilde." Omdat Bertjan tandheelkunde deed, ze waren toen al enige tijd een setje, schoolde ze om naar tandartsassistente en kon meteen aan de slag in Bilthoven. "Daar werkte een mondhygiënist. Na één jaar assisteren ging ik in 1980-1982 naar de toen nog tweejarige opleiding mondhygiëniste."

Tandartspraktijk
Steenderen had geen eigen tandartspraktijk. "Het Groene Kruisgebouw was voor zuigelingenzorg, bloedprikken en een zitdag voor een tandarts. De laatste die hier zat, tandarts Houtman, heeft het aangekaart dat zich hier wel een fulltime tandarts kon vestigen." Een kans voor Bertjan en Margreet. Zij startten in september 1981 hun praktijk aan huis in de voormalige pastorie aan de Dr. A. Ariënsstraat 3 met twee behandelkamers en 600 patiënten."
De zorgfunctie van het Groene Kruisgebouw ging later naar Het Anker en het pand kwam zomer 2000 te koop. Na een verbouwing zetten ze hun tandartspraktijk voort aan de Kerkhofweg 21. Hier realiseerden zij drie behandelkamers, wachtkamer en een kantoor/kantine. In het begin waren ze met zijn drieën, later met tien: drie tandartsen, een mondhygiëniste, twee preventieassistentes, drie assistentes en een baliemedewerkster. De praktijk is geheel geautomatiseerd. Zoon Robert doet al vanaf zijn vijftiende het netwerkbeheer en verzorgt sindsdien het onderhoud. Ook nu nog als bijbaan naast zijn dagelijks werk. Bertjan en Margreet verhuisden acht jaar geleden naar het ouderlijk huis van Margreet in Drempt.
Het voorkomen van gaatjes, preventie is het belangrijkst. "Je kunt zelf zorgen voor een goede mondhygiëne, dat wil zeggen twee keer per dag poetsen en dagelijks ook tussen de tanden en kiezen reinigen. Kinderen moeten daarmee wel worden geholpen. Ook voeding speelt een grote rol," weet mondhygiëniste Margreet. Bertjan deed tijdens zijn studie onderzoek naar preventie. "Dr. Otto Backer Dirks was de hoogleraar, de voorvechter voor preventieve tandheelkunde."

Bedrijfsovername
Alle drie de kinderen zijn aan de Ariënsstraat geboren en met de praktijk aan huis opgegroeid. Pauline wist eigenlijk al vanaf haar veertiende jaar dat ze tandarts wilde worden, Marieke wat later. In de middelbare schooltijd hielpen ze in de praktijk mee als vakantiewerk en maakten kennis met het vak. Na hun afstuderen werkten ze allebei in Steenderen, maar daarnaast ook in andere praktijken en deden daar ervaring op hoe daar gewerkt werd. Naarmate de jaren vorderden, werd het duidelijk dat ze de praktijk wilden voortzetten. Bertjan voelde zich geworteld in Steenderen en vond het al die jaren hartstikke leuk om met zijn dochters samen te werken.

Toekomst
"We willen dé Mondzorgpraktijk van Steenderen en omstreken blijven", is Marieke pertinent. "We gaan voor kwaliteit en we blijven zelfstandig." Pauline: "Ik heb plezier in mijn werk, het contact met mensen. Ik maak graag een praatje. Dat is een groot deel van je werk, naast het technische aspect. Het is best een zwaar beroep, niet in de zin van een stratenmaker of tegelsjouwer, maar wel dat je constant gefocust bent. Je bent met mensen bezig, met aandacht, want we willen kwaliteit leveren." Bertjan vult aan: "Geconcentreerd werken op de vierkante millimeter."

Veranderingen
Pauline en Marieke hebben wel plannen. "We gaan hier verbouwen, misschien een kamer erbij, of uitbouwen. Het mag allemaal wel iets hipper. Het functioneert allemaal wel, maar het is niet meer van nu." Pauline vindt veel voldoening in het behandelen van kinderen. Marieke wil graag nog meer aandacht schenken aan cosmetische tandheelkunde. "Dat is als mensen ontevreden zijn over hoe hun tanden eruit zien. Je kunt met kronen en bruggen werken, maar dat is kostbaar. Waar Pauline en ik allebei goed in zijn, is dat we met het witte vulmateriaal, composiet, een mond er weer mooi uit kunnen laten zien. Bijvoorbeeld als een tand iets scheef staat of bij een spleetje tussen twee tanden. Dat vind ik heel leuk om te doen."

Receptie
Bertjan Agterberg houdt receptie in Den Bremer in Toldijk op vrijdagmiddag 30 maart van 15.00 tot 18.00 uur. Dan kan iedereen afscheid van hem nemen en daarnaast kennismaken met de beide opvolgers.


Voor meer informatie, zie de advertentie in de krant

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant