Afbeelding

Column Oerend Smart - Doe maar normaal

Opinie

'Wees gewoon jezelf.' Een goed bedoeld advies. Ik zeg het zelf ook weleens tegen mensen. Maar wat is dat dan? Hoe ziet 'jezelf zijn' eruit? En als Achterhoekse schiet er dan ook direct een andere zin door mijn hoofd: 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.' Vooral niet opvallen. Maar er zijn zoveel momenten in je leven dat het juist heel handig is dat je laat zien dat je anders bent en dat ze je daarom juist willen hebben. Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Om mee samen te werken. Of als vriend.

Afgelopen zaterdag mocht ik mijn succesfactoren voor het waarmaken van je dromen delen, tijdens de eerste ZZP en kleine ondernemersdag in Aalten. Ik vertelde over het geloof in je eigen droom, moedig zijn, een goed verhaal vertellen en kijken wat er wél kan. Maar het allerbelangrijkste vergat ik te zeggen. Omdat het zo gewoon voor me is. Het allerbelangrijkste is: authenticiteit en jezelf laten zien. Je niet verstoppen of anders voordoen dan je bent, omdat een ander daar wat van zou kunnen vinden.
De zaal bij 't Romienendal in Barlo zit vol. Op zaterdagmiddag hebben vele ondernemers hun beste pak aangetrokken en zijn naar het Aaltense buurtschap gekomen. Een paar mensen vallen me direct op. Marina Strumphler met haar stralende ogen. Ze stapt op me af en deelt haar uitdagingen. Vanuit kracht. Al jaren is ze een succesvol designer van gordijnen, wanden, vloeren en reist ze de hele wereld over. Sinds een paar jaar woont ze in Lintelo. Ze wil zichzelf meer in de regio laten zien. Op zoek naar nieuwe opdrachtgevers, dichter bij huis. Ze draait er niet omheen. Een succesvolle vrouw, met twijfels: over netwerk, leeftijd, zoeken. Een eerlijk verhaal. En door haar stralende ogen wil ik haar helpen. En zal ik haar niet snel vergeten.
Ook ontmoet ik Anke Versluis. Zij valt direct op door haar gekleurde legging en de rode laarsjes. Maar ook door haar bijna lichtgevende gezicht. Deze vrouw straalt vrolijkheid en levenslust uit! Ik raak met haar in gesprek over 'dansen zonder spiegels'. Een workshop die ze geeft op 24 maart. Dansen zonder spiegels gaat over contact maken met jezelf. Met swingende heupen en twinkelingen in je ogen.
In de zaal zit ook een man die me opvalt. Hij draagt een eenvoudige bruine trui. Maar het geheel is allesbehalve saai! Er piept een gekleurde stropdas bovenuit en zijn bril heeft een jaren vijftig montuur. Ook zijn kapsel brengt me terug in de tijd. Hij maakt me nieuwsgierig. En dus stap ik in de pauze op hem af. Het is René Kolstee. Hij restaureert oldtimers. Een paar jaar geleden nam hij samen met collega Hans Lensink het bedrijf van zijn werkgever over. Dit klopt gewoon! René straalt wanneer hij begint te vertellen. Dit is meer dan zijn werk. Dit is zijn leven.
Deze mensen vallen op door zichzelf te zijn. Zij steken met hun hoofd boven het maaiveld uit. En juist dat maakt dat ik meer over ze wil weten, dat ik ze onthoud, dat ik over ze schrijf in deze column. Dus Achterhoekers, een tip voor jullie allemaal, waardoor onze wereld nóg leuker wordt: doe maar normaal! Wees jezelf!

Linda Commandeur

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant