Finale Glasvezel in zicht. Foto: Bert Vinkenborg
Finale Glasvezel in zicht. Foto: Bert Vinkenborg

Informatiebrief glasvezel-campagne voor Bronckhorst 'onderweg'

Algemeen

Glasvezel in Achterhoek-Zuid gaat door

Door Bert Vinkenborg

DOETINCHEM - CIF-Glasvezelbuitenaf maakte woensdag 14 februari bekend dat in het gebied Achterhoek-Zuid de ondergrens van 50 procent aanmeldingen voor een aansluiting is gehaald. Voor de bewoners van het buitengebied van Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland betekent dit dat zij glasvezel gaan krijgen. In Bronckhorst gaat de procedure van informatieavonden en daarna opgave beginnen in maart met medio mei als eindstreep.

Het begon met een Initiatief van burgers, een aantal bewoners van het buitengebied ten noordoosten van Doetinchem, die de handen ineensloegen om de bewoners van het gebied Slangenburg en Heidenhoek voor te bereiden op de aanleg van glasvezel en hen met raad en daad en advies te ondersteunen. Zij lobbyden bij de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst en bij CIF om hun doel te bereiken, zo snel mogelijk aanleg van glasvezel.
Jan Scholten, samen met Jeroen Stern en Jans Speulman initiatiefnemer van het comité Wij Zijn Er Klaar Voor is blij met het behaalde resultaat. "Ik had dit wel verwacht maar ben er toch heel blij mee. We hebben het ruim gehaald. Woensdag stond de teller op 53 procent en het loopt nog door tot maandag. Dan wordt tijdens een speciale bijeenkomst bekend gemaakt wat het definitieve percentage is geworden. Het is een goede zaak dat veel mensen inzien dat dit een goed aanbod is en dat er geen alternatieven zijn. Wij hebben veel positieve reacties ontvangen. Het comité gaat door voor Bronckhorst. Het nu behaalde resultaat is een steun in de rug voor de campagne in die gemeente. In de komende weken ontvangen de inwoners daar een informatiebrief dat de glasvezel-campagne in maart van start gaat. Zodra die campagne begint zetten wij ons weer met volle energie in om te zorgen dat ook de inwoners van Bronckhorst op glasvezel worden aangesloten."

Tomeloze inzet
Wethouder 'glasvezel in buitengebied Doetinchem' Ingrid Lambregts is verheugd met de uitkomst. "Ik ben opgelucht en trots dat het gelukt is. En hoe! Nooit eerder werd het benodigde percentage van minimaal 50 procent inschrijvingen al op de woensdag voorafgaand aan de deadline gehaald. Dat zegt veel over de grote behoefte die hiermee wordt vervuld maar vooral ook over de tomeloze inzet van alle 'ambassadeurs'. Deze inwoners hebben zich als vrijwilliger ingezet om uitleg te geven over de opties en hun 'buren' in het buitengebied helpen kiezen. Dat deden ze al bij de kerstmarkt in Wehl en nadien hebben ze nog veel speciale inschrijfavonden georganiseerd. De uiteindelijke 69,4 procent is dus behaald dankzij een echte teaminspanning tussen inwoners, 'Glasvezel buitenaf' (CIF) en gemeenten", weet Lambregts. "Als je naar de 'glaskaart' van Nederland kijkt zie je dat we als Doetinchem straks voor lopen op de Randstad. Dat is goed nieuws voor huidige en toekomstige inwoners in het buitengebied. 'Thuis werken', '(agrarisch) ondernemen', zorg op afstand', huiswerk maken en 'Netflixen' kan straks probleemloos. De afgelopen vier jaar zijn echt een rollercoaster geweest. Toen KPN het liet afweten in het buitengebied probeerden we het als Achterhoekse gemeenten eerst samen met de provincie van de grond te krijgen. Toen dat dreigde te verzanden in langdurig juridisch gedoe waren we even terug bij af. Gelukkig kwam CIF in beeld. Maar zij startten met hun 'vraagbundeling' in het oosten van de Achterhoek. Dat leek uiteindelijk veel te lang te gaan duren voor Doetinchem. En dus onderzochten we de mogelijkheid om als West-Achterhoekse gemeenten zelf een 'leeg' buizenstelsel aan te leggen. Toen CIF alsnog het aanbod deed om inwoners in onze buitengebieden de kans te bieden nog in 2017 in te schrijven zijn we meteen op dat aanbod ingegaan. En met succes. Pure winst voor de inwoners in het buitengebied dankzij goed teamwork!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant