Afbeelding

Uut 't Wald | Kroezeboom

Algemeen

Kroezeboom

Ooit stond hij een stukje buiten Ruurlo, tussen de akkers aan de weg naar Borculo. Maar de dorpsgrens schoof op. Tegenwoordig staat de eeuwenoude vierstammige zomereik in een particuliere voortuin, midden tussen de bebouwing.
Iedereen kent deze misschien wel beroemdste boom van de Achterhoek als de Kroezeboom. Net als dat verre familielid, de Kroezeboom bij het Twentse Fleringen. Die laatste staat nog wel in het open veld en er staat zelfs een kapelletje bij. Over beide bomen wordt vaak verteld dat ze op vroeger heilige plaatsen staan. Dat op deze plekken al in Germaanse tijden werd vergaderd en recht gesproken. Allemaal flauwekul, dat kan helemaal niet. De Kroezeboom in Ruurlo is nog 'maar' 350 tot 400 jaar oud. Die van Fleringen iets ouder, maar ook daar heeft nooit een Germaan onder gezeten.
Kroezeboom is eigenlijk ook helemaal geen naam, meer een aanduiding. In het Achterhoeks is een kroeze(n) boom gewoon een boom met een mooi gevormde, volle kroon. Breed vertakt en dicht bebladerd. Daar zijn er wel meer van. In Vorden bijvoorbeeld stond vijftig jaar geleden ook nog zo'n enorme oude eik die Kroezeboom werd genoemd. Maar had zo'n zelfde boom in Dinxperlo gestaan, dan had ie waarschijnlijk anders geheten. Want daar spreekt men niet van een kroezeboom, maar van een gelpenboom.
En het woord kroes wordt niet alleen gebruikt voor een eik met een volle kroon. Ook een den kan kroes zijn. Met z'n weelderige kroon is zo'n kroezen denne dan het tegenovergestelde van een spradlink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant