Union verandert en verkoopt verenigingsgebouw

Algemeen

ZELHEM – Er gaat bij Muziekvereniging Union Zelhem behoorlijk wat veranderen. Het huidige Union, zoals dat al bijna 100 jaar bestaat, gaat na 1 juli 2018 op een nieuwe manier door.

Aanleiding
De belangrijkste reden voor de veranderingen is even triest als helder: bestuur en leden zien onvoldoende perspectief om op de huidige voet door te gaan. Dit komt vooral omdat er te weinig leden zijn en omdat het steeds moeilijker wordt om financieel rond komen. Ondanks de vele inspanningen is het niet gelukt het tij te keren en zijn ze bij Union tot de conclusie gekomen dat het zo niet langer kan. Omdat de muzikanten graag met elkaar muziek willen blijven maken en ook op het niveau zoals ze dat nu doen, is besloten niet langer af te wachten, maar nu iets te doen.

Verkoop verenigingsgebouw
De meest in het oog springende verandering is dat Union het verenigingsgebouw, Muziekcentrum Union, aan de Hummeloseweg in Zelhem gaat verkopen. De steeds kleiner wordende groep leden en vrijwilligers is niet meer in staat het gebouw te onderhouden. Daarnaast worden de financiële lasten ook te groot. Omdat de gemeente Bronckhorst het eerste recht van koop heeft worden er gesprekken met de gemeente gevoerd over een mogelijke aankoop van het pand en de bijbehorende grond. De verkoop van het verenigingsgebouw betekent dus automatisch ook dat het orkest naar een nieuwe locatie gaat. Gezien de diverse plaatsen waar de huidige leden vandaan komen, wordt een locatie buiten Zelhem in de regio niet uitgesloten.

Projectmatig orkest
Een tweede belangrijke verandering is dat Union van een traditionele vereniging over gaat naar een orkest dat projectmatig werkt. Het is voor muzikanten steeds vaker een drempel om zich te binden aan een vereniging en bij te dragen aan acties. Tegelijkertijd is er veel interesse in deelname aan losse muzikale projecten. Het idee van een muziekvereniging waar je langdurig lid van bent, wordt daarom losgelaten en muzikanten kunnen zich per project of per seizoen inschrijven. Ook wordt er niet meer wekelijks op de dinsdagavond gerepeteerd, maar om de week op de zaterdagochtend. Bij Union realiseren ze zich dat deze veranderingen drastisch zijn. Echter, er is lang en goed met elkaar over nagedacht en de conclusie is dat dit de juiste weg is om door te gaan. Er is veel enthousiasme over de nieuwe plannen en bij Union zijn ze ervan overtuigd dat deze nieuw start perspectief biedt voor een mooie toekomst.

Nog twee concerten
Voordat het zover is geeft Union nog twee concerten. Op 25 maart het Lenteconcert en op 26 mei een laatste concert in Muziekcentrum Union.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant