De indrukwekkende beuk die tot 2008 bij de oude ingang van de begraafplaats stond is mogelijk al bij de aanleg in 1862 geplant. Foto: PR
De indrukwekkende beuk die tot 2008 bij de oude ingang van de begraafplaats stond is mogelijk al bij de aanleg in 1862 geplant. Foto: PR

Amateurhistoricus verdiept zich in geschiedenis begraafplaats Halle

Algemeen

HALLE - Halle heeft een bijzondere begraafplaats. De begraafplaats dateert uit 1862, is nog steeds eigendom van de Protestantse gemeente en er is nog nooit geruimd. Een paar jaar geleden leek daar verandering in te komen. Ruimtegebrek maakte het noodzakelijk te kiezen uit het ruimen van het oudste gedeelte of de begraafplaats vergroten. Uiteindelijk hebben de kerkrentmeesters gekozen voor uitbreiding en dat betekent dat het oudste gedeelte bewaard blijft. De plannen om eventueel te gaan ruimen waren voor de Halse amateurhistoricus Bennie Eenink aanleiding zich te gaan verdiepen in de geschiedenis van het begraven in Halle. Het verhaal dat hij daarover heeft geschreven is gepubliceerd in de Kronyck, het gezamenlijke blad van de oudheidkundige verenigingen in Zelhem, Doetinchem en Gaanderen.

Eenink heeft voor zijn artikel behalve van oudere Hallenaren veel hulp gehad van Harry en Ellie Somsen uit Zelhem. Harry en Ellie, ook bekend van de website www.oudzelhem.nl, hebben zich grondig verdiept in wie er op het oudste gedeelte zijn begraven. Uit hun onderzoek bleek dat er maar liefst 600 mensen zijn begraven, waarvan ongeveer 250 kinderen jonger dan 12 jaar. En die getallen zijn beduidend hoger dan wat er tot nu toe bekend was.

Wie er meer over wil weten is van harte welkom op de eerste zondag van de maand in museum Smedekinck in Zelhem. Harry en Elly Somsen zijn daar dan aanwezig met informatie over de begraafplaats en met nog veel meer interessante gegevens over de voormalige gemeente Zelhem. Ook via mail kunt u informatie bij hen opvragen, somsen@oudzelhem.nl.

Eenink vindt het behoud van het oudste gedeelte een goede zaak. In zijn ogen is dat gedeelte eigenlijk een monument. Zoals hij zelf zegt: "Hier liggen de mensen begraven die ons Halle hebben gemaakt tot wat het nu is. En daar mogen wij best wat respect voor tonen". In 2015 hebben de kerkrentmeesters een cultuurhistorische analyse van de begraafplaats laten uitvoeren door het Monument Advies Bureau in Nijmegen. In dat rapport wordt genoemd dat het oude gedeelte, tussen de heg aan de Zelhemse kant en het eerste pad een vrij lege indruk maakt. Dat wordt veroorzaakt door het feit dat vroeger weinig grafmonumenten werden geplaatst. Het bureau adviseert daarom een informatiepaneel over de historie te plaatsen. Eenink hoopt dat deze aanbeveling door de kerkrentmeesters wordt overgenomen. De Kronyck met het verhaal over de begraafplaats is momenteel nog te koop bij onder meer de boekwinkels in Zelhem en Doetinchem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant