Spreker luitenant generaal buiten dienst Mart de Kruif. Foto: Liesbeth Spaansen
Spreker luitenant generaal buiten dienst Mart de Kruif. Foto: Liesbeth Spaansen

Ondernemers omarmen nieuwe vereniging

Algemeen

DREMPT/HUMMELO/KEPPEL - Na een bijzonder druk bezochte, gezellige, inspirerende en feestelijke ondernemersavond, vrijdagavond 24 november in Dorpshuis Drempt, schreven veel ondernemers uit Hummelo, Keppel en Drempt zich in voor de vernieuwde Ondernemersvereniging Hummelo, Keppel en Drempt (OV-HKD). De ruim 140 ondernemers luisterden naar inspirerende presentaties. Zoals van ondernemer Ronald Pelgrom. Hij zei: "Kijk wat je van elkaar kunt leren. Hoe heb jij het gedaan? Stel je kwetsbaar op". Spreker luitenant generaal buiten dienst Mart de Kruif gaat een stap verder: "Je moet risico durven nemen en je moet naar buiten, anders verlies je initiatief."

Door Liesbeth Spaansen

Na een warm welkom met een glaasje Bronckhorster Rosé van een Dremptse ondernemer, gingen de aanwezigen direct met elkaar in gesprek. Wanneer iedereen een plek heeft gevonden in de grote zaal kan de avond beginnen. Een bijzonder welkom aan de vertegenwoordigers van de gemeente Bronckhorst, wethouder Jan Engels en bedrijvencontactfunctionaris Gert Jan Mugge, gastspreker Mart de Kruif, speaker Frans Michelbrink en voorzitter van de ondernemersvereniging Frans Janssen.

Verschillende sprekers kwamen aan het woord. Ronald Pelgrom was blij zoveel ondernemers te mogen ontmoeten deze avond en vertelde vervolgens over de toekomstplannen van een vernieuwde ondernemersvereniging. Belangrijk, want het gaat erom elkaar te kunnen helpen en te raadplegen bij vraagstukken of knelpunten. Er staan inspirerende bijeenkomsten op het programma die het onderling contact bevorderen.

'Niet de verschillen maar overeenkomsten moeten we benadrukken'

"Want niet de verschillen maar overeenkomsten moeten we benadrukken. Er zullen aansprekende sprekers komen, specifieke thema's worden behandeld, open koffie of borrels worden gehouden en bedrijfsbezoeken georganiseerd. We werken aan verbinding, met elkaar communiceren. We willen optimale samenwerking met het Toeristisch Informatie Punt Drempt, Hummelo en Keppel (TIPDHK). Want voor de duidelijkheid: we hebben vijftig toerisme gerelateerde bedrijven die zich inzetten voor dit gebied. Er is veel overlap, maar samen staat we sterk. Kijk wat je van elkaar kunt leren. Hoe heb jij het gedaan, stel je kwetsbaar op. D'ran, zorg dat je erbij komt. Vul dat formulier in. Bij twijfel niet, is in dit geval bij twijfel doen. Geef ons een jaar een kans."

Luitenant generaal buiten dienst Mart de Kruif vertelde een goed verhaal over durf en risico, beginnend bij zijn schooltijd. "Ik had een pretpakket waarmee ik slechte cijfers haalde, maar haalde een 9 voor gym en een 9 voor geschiedenis." Maar het kwam goed, na het behalen van zijn dienstplichtigen opleiding, een vormende tijd. De Kruif werd vele malen uitgezonden. Naar Bosnië bijvoorbeeld. "Daar heb ik voor het eerst gezien wat haat is. Dat kunnen wij ons godzijdank niet voorstellen." En naar Srebrenica. "We zaten hier in ons hoofd bij wereldvrede, maar de kerntaak daar was vechten. Kernwaarden zijn toewijding, ofwel moed, durven zeggen wat je vindt en denkt, en veerkracht, dus snel kunnen schakelen." Via Havelte volgde uitzending naar Afghanistan. "Ik was onder de indruk van de enorme veerkracht van de Afghanen zelf. Zij hebben een enorme wil de wereld beter te maken. Wij hadden het over crisis, maar weten niet hoe goed we het hier hebben. Waarom klagen we zoveel?" Hij gaf ook antwoord op deze vraag: "We zijn bang dingen kwijt te raken, angst regeert. We kijken naar wat er fout gaat en kijken niet naar het waarom. Je moet risico durven nemen. Je moet naar buiten, anders verlies je initiatief."

Hij gaf aan dat er aan vergrijzing niks te doen is, maar aan krimp wel. "Neem initiatief, laat de jeugd zien wat sport is, wat we overeind hebben te houden: Keppelrun, Hessenbad, fietscross en HC'03. De gemeente kan niet alles doen, we moeten het samen doen. Je moet een plan hebben, een stip op horizon en investeren, want als je niets doet, overkomt het je. Ken de kunst van het loslaten: als je mensen onder je de vrijheid geeft, dan nemen ze zelf verantwoordelijkheid, stellen doelen en vinden de mooiste oplossingen."

Na de dankwoorden en de uitreiking van bloemen gingen de aanwezigen met een drankje met elkaar in gesprek. De band Spring zorgde voor de muzikale omlijsting.

De volgende bijeenkomst is Nieuwjaarsborrel op 11 januari 2018.


ww.ovhkd.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant