Kampioenen van Bronckhorst. Foto: PR
Kampioenen van Bronckhorst. Foto: PR

Kampioenen bij Vogelvreugd

Algemeen

ZELHEM - Met 320 vogels was de deelname aan de vogelshow van vogelvereniging 'Vogelvreugd' lager dan voorgaande jaren. Voorzitter Jan Velthorst noemde andere tentoonstellingen in de regio als mogelijke oorzaak, maar was zeer content met de inbreng en de kwaliteit van de parkieten, kanaries en exoten. Vogelliefhebbers uit de regio hadden hun vogels ingebracht om deel te nemen aan het Open Kampioenschap van Bronckhorst. De keurmeesters uit onder ander Deventer, Vriezenveen, Winterswijk, Zevenaar, Notter en Groenlo bekeken alle vogels, gaven punten en daar waar de gemiddelde Nederlander een heleboel dezelfde vogeltjes ziet, noteerde de jury verschillen in uiterlijk en gedragingen om tot het juiste eindcijfer en klassering te komen.

Alle gegevens werden vervolgens opgenomen in de catalogus, zodat de vogelliefhebbers terug konden vinden hoe hun vogels beoordeeld waren. Voorzitter Velthorst stelde de mogelijk teleurgestelde deelnemers al enigszins gerust, omdat zo'n keuring een momentopname is en de omstandigheden van zo'n show een negatieve invloed kan hebben op de vogels. "Niet winnen moet dienen als een motivatie om volgend jaar nog beter te presteren", aldus de voorzitter.

Op de foto de Kampioenen van Bronckhorst in de diverse sectoren. Bij de kleurkanaries zonder pigment werd een vogel van J.T. Peppelman kampioen. Bij de kleurkanaries met pigment ging die prijs naar A.J. Velthorst. J. Knuever werd kampioen bij de postuurkanaries, G. Nieuwenhuis bij de gestandaardiseerde exoten en G. Leeflang bij de overige exoten. Een grasparkiet van G.W. Hissink werd kampioen bij de grasparkieten en bij de grote parkieten en papegaaien won een vogel van W. Ankersmit. H. Wentink won die prijs bij de Europese cultuurvogels. Ook de jeugd wordt aangemoedigd om vogels te kweken en te leren welke vogels in de prijzen kunnen gaan vallen. Rilana Buitink bleek bij de jeugd de beste vogel te hebben. Tot slot ging de prijs van de beste deelnemende vereniging naar de organiserende vereniging 'Vogelvreugd'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant