Geslaagden van de cursus Vertrouwens Contact Persoon in Bronckhorst. Foto: PR
Geslaagden van de cursus Vertrouwens Contact Persoon in Bronckhorst. Foto: PR

Iedereen moet veilig en met plezier kunnen sporten

Algemeen

BRONCKHORST - Iedereen moet veilig en met plezier kunnen sporten! Daar wil de gemeente Bronckhorst zeker aan meewerken. Naast de gratis verstrekking van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor verenigingen, organiseerde de gemeente in samenwerking met NOC*NSF ook een cursus Vertrouwens Contact Persoon (VCP). De VCP is het eerste aanspreekpunt voor vragen of meldingen over grensoverschrijdend gedrag, zoals seksuele intimidatie en/of misbruik binnen de sportvereniging. Een groep van twaalf inwoners heeft de cursus inmiddels succesvol afgerond.

Eerste opvang
Wat doe je als grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt binnen de eigen vereniging, of hoe kun je het voorkomen? Tijdens de cursus kregen de deelnemers uitleg over hoe ze iemand eerste opvang kunnen bieden. Ook preventie, voorlichting aan leden, gesprekstechnieken en de rol van VCP'er tussen slachtoffer, vermeende dader en bestuur kwamen aan bod..

Ook inzetbaar voor andere verenigingen
Enkele van de nu opgeleide VCP'ers hebben aangegeven deze rol ook voor andere verenigingen op zich te willen nemen. Vereniging die hier gebruik van willen maken kunnen contact opnemen met de gemeente.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant