: Joke Alexiou (tweede van links) won zaterdag de Swingo tijdens de Mantelzorg Verwendag bij Hotel Bakker in Vorden. Links naast haar tweelingzus Anja Bussink. Meest rechts Truus Hermans. Foto: Luuk Stam
: Joke Alexiou (tweede van links) won zaterdag de Swingo tijdens de Mantelzorg Verwendag bij Hotel Bakker in Vorden. Links naast haar tweelingzus Anja Bussink. Meest rechts Truus Hermans. Foto: Luuk Stam

Even geen zorgen op de Mantelzorg Verwendag

Algemeen

Ruim 150 mantelzorgers uit de gemeente Bronckhorst kwamen samen

Door Luuk Stam

VORDEN De sfeer in de grote zaal van Hotel Bakker in Vorden zit er deze zaterdagmiddag goed in. Foxy Foxtrot, het Kleine Café aan de Haven, Rivers of Babylon, Brandend Zand. De Pauwergirls knallen er hier de ene na de andere meezinger in tijdens een spelletje Swingo. Dat is precies wat het woord zegt; een swingende variant van Bingo.

Het is één van de activiteiten tijdens de Mantelzorg Verwendag, georganiseerd door de gemeente Bronckhorst. De mantelzorgers zijn deze ochtend veelal met bussen opgehaald en beleven in Vorden een dagvullend programma. Voor de lunch is er de keuze uit een breed scala aan workshops, van lachyoga tot wijnproeven en bloemschikken. In de middag is er vooral muzikaal vertier in de zaal.
De landelijke Dag van de Mantelzorg was al op vrijdag 10 november, maar om ook werkende mantelzorgers de kans te geven om deel te nemen, koos de gemeente Bronckhorst dit jaar voor de zaterdag. Een goede keus, getuige de prima opkomst. "Het gaat allemaal heel ontspannen en in een goede sfeer", zegt Ineke Macia die met de sociale teams binnen de gemeente waar nodig ook vervangende zorg regelde.

De zorg waar al deze mensen dagelijks mee belast zijn, verdwijnt hier even naar de achtergrond. Als de Pauwergirls het lied Aan de Amsterdamse Grachten inzetten, komt er gejuich vanaf één van de tafels. Ene Gerda blijkt alle liedjes op haar kaart te hebben afgestreept en inderdaad, de controle wijst uit dat al deze bekende deuntjes langs zijn gekomen. Gerda heeft Swingo en de speciale oorkonde komt haar kant op.

Gerda heet eigenlijk Joke Alexiou (54) en komt uit Doetinchem. Samen met haar tweelingzus Anja Bussink uit Varsseveld draagt ze een groot deel van de zorg voor haar ouders Wim (82) en Thilde (78) Legters uit Halle. "Mijn moeder heeft ons opgegeven als bedankje", vertelt Joke. Maar wie is Gerda dan? "Dat is de zus van mijn moeder", luidt de verklaring. "Zij is inmiddels overleden, maar voor haar hebben wij ook heel lang gezorgd."
De tweelingzussen hebben de zorg voor hun ouders goed verdeeld. Joke is vooral de hulp in huis. Zij maakt schoon en kookt eten. Zus Anja gaat altijd mee naar het ziekenhuis, waar vooral moeder Thilde vaak komt. Dat de zussen vandaag deze dag cadeau krijgen, voelde eerst wat onwennig maar uiteindelijk toch wel heel erg leuk. "Het is een stukje waardering voor iets dat wij heel normaal vinden", zegt Anja.

Aan de tafel van de tweelingzussen is het zeer gezellig, ook al hebben zij de drie andere vrouwen in dit gezelschap tot vandaag nog nooit gezien. Eén van hen is Truus Hermans (79) uit Keijenborg. Sinds haar man Frans drie jaar geleden een beroerte kreeg en een hartoperatie onderging, verzorgt ze hem. Soms is dat best zwaar. "Maar we zitten hier allemaal in hetzelfde schuitje", zegt Hermans. "We zijn een dagje uit en we zeuren niet."
Tijdens de workshop van vanochtend heeft ze een groot bloemstuk gemaakt en nu geniet de Keijenborgse van de muziek en de contacten met de mensen. Thuis houden de kinderen een oogje in het zeil bij hun vader, die nog maar heel moeilijk kan lopen. "Voor mij zijn de zorgen even weg", zegt Hermans, die op de vraag wat ze ervan vindt dat een dag als deze georganiseerd wordt dan ook een kort maar krachtig antwoord heeft: "Geweldig."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant