Een impressie van de door De Kerkenraad gekozen uitbreiding. Foto: PR
Een impressie van de door De Kerkenraad gekozen uitbreiding. Foto: PR

Begraafplaats in Halle wordt dit najaar uitgebreid

Algemeen

HALLE - In 2014 werd geconstateerd dat er ruimtegebrek ontstond op de begraafplaats in Halle. Wil men in de toekomst nog nieuwe graven kunnen uitgeven dan moet er wat gebeuren. De laatste uitbreiding dateert van 1999 en is bijna geheel in gebruik. De opdracht van de Kerkenraad was om de mogelijkheden te onderzoeken van: het ruimen en opnieuw inrichten van deel 1, het uitbreiden met een nieuw grafveld en het inrichten van een nieuw grafveld binnen de bestaande begraafplaats . Bij de gekozen oplossing moeten de beheerskosten zo laag mogelijk blijven.

De eerste optie die onderzocht werd, was ruiming van een bestaand grafveld. Hiervoor is een cultuurhistorisch onderzoek van de bestaande begraafplaats uitgevoerd, omdat een deel van de inrichting een gemeentelijk monument is. De gemeente Bronckhorst heeft advies gegeven over de eventuele mogelijkheden van ruimen en herinrichten. Maar omdat het een Kerkelijke Begraafplaats is, zijn zij hier geen partij in behoudens het instandhouden van een gemeentelijk monument. Er zijn offertes aangevraagd voor ruiming en herinrichting van deel 1. Dit moet wettelijk minimaal een jaar voor uitvoering plaatsvinden.

De tweede optie was om een nieuw grafveld aan te leggen naast deel F (achter garage Venderbosch). Ook hier zijn offertes voor ontwerp en aanleg aangevraagd en is er overleg geweest met de gemeente. Voor dit gedeelte moet een wijziging van het bestemmingsplan aangevraagd worden, maar dit brengt de nodige kosten met zich mee.

De derde optie omvatte het onderzoeken van de mogelijkheden om binnen de huidige oppervlakte van de begraafplaats een nieuw grafveld aan te leggen waar minimaal twintig jaar begraven kan worden. De enige mogelijkheid hiervoor is om het huidige deel F naar achteren te verlengen. Ook hier zijn offertes voor ontwerp en aanleg aangevraagd.

De Kerkenraad heeft gekozen voor de laatste optie: deel F naar achteren te verlengen. Dit najaar start de Groenmakers uit Doetinchem met de realisatie van het nieuwe grafveld. Na deze uitbreiding is er voor de komende jaren weer nieuwe grafruimte beschikbaar voor de leden van de Protestantse Gemeente Halle en mensen die wonen in Halle. Bijzettingen in bestaande familiegraven blijven natuurlijk mogelijk.

Voor vragen kan men mailen of schrijven.


begraafplaats@kerkhalle.nl

Postbus 7, 7025 ZG, Halle

Een impressie van de komende uitbreiding.  

Een impressie van de door De Kerkenraad gekozen uitbreiding. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant