Gaby Koenders veegt onder toeziend oog van Paul Seesing het zand van haar steen af. Foto: Liesbeth Spaansen
Gaby Koenders veegt onder toeziend oog van Paul Seesing het zand van haar steen af. Foto: Liesbeth Spaansen

Gaby Koenders in het zonnetje met eerste duurzame ster

Algemeen

HENGELO - Op de dag van de duurzaamheid, dinsdag 10 oktober zagen genodigden in het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo dat Gaby Koenders uit Hummelo de onderscheiding Duurzame ster 2017 kreeg uitgereikt.

Door Liesbeth Spaansen

Juryvoorzitter Nico Wissink vertelde namens zijn medejuryleden Linda Commandeur, Thijs de la Court en wethouder Jan Engels over de realisatie van het Solarpark de Kwekerij. "Gaby en Ton, jullie hebben hier wel wat neergezet. Door het hele traject te doorlopen en het waar te maken, de juiste mensen benaderen, goede financiële afronding, naast alle details, partijen die nog meedoen van voetbalvereniging, buurt tot schapenhouder, daar zit zoveel kwaliteit in het park. Als dank daarvoor willen we jou de Duurzame ster overhandigen." Paul Seesing overhandigde haar een stertegel. "Hij ligt ook voor het gemeentehuis, dus iedereen kan die ster zien." Buiten veegt Gaby Koenders het zand van haar steen af. "Wouw, dit is teveel eer hoor. Wel heel cool zeg, maar er hadden wel wat meer namen onder gemogen." Beleidsmedewerker duurzaamheid Erik Mol: "We wilden graag een inwoner of organisatie, zoals een energiecorporatie in het zonnetje zetten, die wat meer gedaan heeft dan doorsnee op het gebied van duurzaamheid. Gaby zit ook in Zonkracht Hummelo en bedacht opa en oma Zon."

Het was voor Gaby een hele verrassing. "We hadden echt een visie met het Solarpark. Mijn vader Ton en ik wilden zo graag dat kinderen zouden zien hoe gewoon zonne-energie is en dat het echt het landschap van de toekomst is. Dat had ik zo voor ogen en heb daar een paar jaar al mijn vrije tijd naast mijn werk ingestopt. En ik heb wel de kar getrokken, maar zonder mijn vader Ton Koenders en Erik Mol, de meest bevlogen duurzaamheidsambtenaar die ik ken, had het niet gelukt." Zij vertelt enthousiast over de toekomstplannen en zal nog jarenlang in het stichtingsbestuur werken aan de ontwikkeling van het park. "Het park heeft zo'n meerwaarde. Voor je staat een trots mens."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant