Notaris Jeroen Blankesteijn. Foto: PR
Notaris Jeroen Blankesteijn. Foto: PR
advertorial

Waarom een levenstestament maken?

Algemeen

In een testament regel je wat er met je geld en spullen moet gebeuren na je overlijden. Je kunt dan immers zelf niet meer aangeven, hoe je het wilt hebben. Steeds vaker komt het voor dat iemand door ziekte of dementie geen beslissingen meer kan nemen. Op zo'n moment biedt een levenstestament uitkomst.

Toen Jan en Gerdien 40 jaar getrouwd waren, begon Gerdien met haar gezondheid te kwakkelen. Ze raakte in de war en al snel werd dementie geconstateerd. Jan zette het huis te koop; het werd tijd voor een aanleunwoning bij een zorgcentrum. Toen de koper van het huis was gevonden, bleek Gerdien al niet meer te begrijpen, wat er te gebeuren stond. Voor de verkoop moesten Jan en Gerdien samen tekenen. Voor het zetten van een handtekening moet je wilsbekwaam zijn, zo bleek; de handtekening van Gerdien had geen waarde meer. De enige mogelijkheid die Jan restte, was een bewind aan te vragen bij de kantonrechter. Jan werd bewindvoerder over het vermogen van zijn vrouw, wat eigenlijk door het huwelijk ook zijn eigen vermogen was. Ten behoeve van de verkoop had Jan de toestemming nodig van de rechter. Voor de rechter echter akkoord ging met de afgesproken koopprijs, moest Jan een taxatierapport laten maken. Het huis werd verkocht, het geld kwam op de bank. Jan moest vervolgens ieder jaar rekening en verantwoording aan de kantonrechter afleggen, over het door hem beheerde geld. En voor bijvoorbeeld een schenking aan de kinderen had hij vooraf toestemming van de kantonrechter nodig, die hij overigens niet kreeg. Dat was voor Jan wel wennen; hij had ruim 40 jaar samen met Gerdien alle beslissingen genomen, nu moest hij telkens naar de rechter. Dit was voor hem een hele opgave.

Wil je niet zoals Jan en Gerdien afhankelijk worden van een kantonrechter, dan is het belangrijk om een levenstestament op te laten stellen. Doe dit wel op tijd, namelijk voordat je wilsonbekwaam wordt. In het levenstestament geef je je partner, de kinderen, een broer of vrienden, in ieder geval iemand die je vertrouwt, volmacht om namens jou handelingen te verrichten, op het moment dat je dit zelf niet meer kunt. Daarbij kun je vastleggen welke handelingen dit zijn. Vooraf toestemming van de kantonrechter voor het verrichten van deze handelingen is dan niet nodig. In een levenstestament kan ook een medische volmacht worden opgenomen, zodat men jou kan vertegenwoordigen bij artsen en zorginstellingen. Ook wensen over verzorging en levenseinde kunnen in een levenstestament worden vastgelegd, zodat men dit op de beslissende momenten kan nalezen, wanneer je zelf niet meer in staat bent om te zeggen hoe je het wilt.

Voor het maken van een levenstestament moet je naar een notaris. Het is belangrijk dat je dit op tijd doet, namelijk voordat je wilsonbekwaam bent. De notaris legt uit wat je kunt regelen in een levenstestament en op welke manier. Wil je meer weten over het levenstestament of een afspraak maken voor een gesprek? Onze medewerkers staan je graag te woord. Blankestijn Notariaat Advies Mediation is bereikbaar via info@notariszelhem.nl of telefonisch: 0314-621 141.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant