Erik Ramaker en Johan Godschalk zijn enthousiast over het nieuwe concept Metal on Metal. Foto: Gerwin Nijkamp
Erik Ramaker en Johan Godschalk zijn enthousiast over het nieuwe concept Metal on Metal. Foto: Gerwin Nijkamp

DRU haalt zware metalen terug naar de Achterhoek

Algemeen

Internationaal bekende bands naar Metal on Metal

Door Gerwin Nijkamp

ULFT - Ooit klonken het gekletter van ijzer en het gesis van hete vuren in de DRU IJzergieterij aan de rand van Ulft. Noeste arbeid die in een promotiefilm uit de jaren veertig treffend werd betiteld als de Symfonie van Vuur en IJzer. De ijzerindustrie is er inmiddels verdwenen, maar de zware metalen komen op een geheel andere wijze terug naar de Achterhoek. Op zaterdag 25 november vindt daar de eerste editie van Metal on Metal plaats in de DRU Cultuurfabriek en zorgen onder andere Destruction, Hell en Pro-Pain voor een heruitvoering van de bekende symfonie van weleer.

Een initiatief van de DRU Cultuurfabriek en internationaal boekingskantoor LoudNoise, organisator van in de metalwereld bekende festivals als Dynamo Metalfest in Eindhoven en Into The Grave in Leeuwarden. Metalkenner en -muzikant Johan Godschalk is bij het concept betrokken als adviseur. Hij en Erik Ramaker (DRU) vertellen over het concept Metal on Metal dat behalve een jaarlijks festival moet zorgen voor meer metalevents in de Achterhoek.

Concept
"We merken dat harde muziek in de DRU aanslaat, er is publiek voor", vertelt Ramaker, verantwoordelijk voor programma en productie bij de cultuurfabriek. "We hebben echter onvoldoende kennis van de metalscene en vroegen daarom Johan om advies." De Achterhoeker die zich als fan en muzikant al tientallen jaren begeeft in het wereldje, bracht de DRU en boekingskantoor LoudNoise bij elkaar. Godschalk: "Die mensen hebben echt een perfecte feeling voor alles rondom metalevents. Ze zijn hier in Ulft komen kijken en waren meteen enthousiast over de professionele faciliteiten en de industriële setting. Een dag later hadden we al een concept voor Metal on Metal in onze mail." Het is de bedoeling dat het niet bij een eenmalig festival blijft, maar dat Metal on Metal een soort label wordt. Dat er regelmatig metalbands worden gepresenteerd onder de vlag van Metal on Metal.

Trouw publiek
Dat er animo voor metal in de Achterhoek is, bleek al tijdens een testcase begin augustus. De Amerikaans thrashmetal band Sacred Reich speelde toen op een zondagmiddag, hartje zomer, in de DRU Cultuurfabriek. "Hoewel dit niet de meeste ideale omstandigheden voor een concert zijn, kwam er toch 250 man op af", vertelt Ramaker.
Nog meer verbaasd waren de heren over de vlucht die Metal on Metal op Facebook nam. "Vooraf zeiden we tegen elkaar dat we het goed zouden doen als in anderhalf jaar tijd achthonderd man lid zou zijn van de Facebookgroep. Moesten we wel zorgen dat er minstens wekelijks iets gepost zou worden...", vertelt Godschalk. "Dit grote aantal leden was binnen drie weken al gehaald en de mensen blijven maar berichten posten in de groep. Soms wel tien tot vijftien per dag. Inmiddels kent de groep meer dan 1.200 leden."
Ze doen suggesties voor te boeken bands, maar denken ook actief mee over de invulling van het festival op 25 november. Daarnaast kreeg de organisatie veel hulp aangeboden van mensen die het initiatief ondersteunen. Dit alles heeft geleid tot een line-up met de headliners Destruction, Hell en Pro-Pain, verder spelen Disabuse en Bark ook eigen werk, en zullen de tributebands Art of Pantera, The Unforgiven, Thrashcan, Death Machine en The Covering naar Ulft komen. Behalve livemuziek is er onder andere nog een whiskyproeverij, komt er een metal DJ en wordt er een vinylmarkt uitgestald.
Godschalk is ervan overtuigd dat dit nieuwe concept zal aanslaan: "Metal leeft al tientallen jaren in de Achterhoek. Waar ik ook kom bij metalshows in binnen –en buitenland, tref ik Achterhoekers. Nu halen we de metal weer terug naar de Achterhoek."

Ga voor meer info naar de website en de Facebookgroep Metal on Metal.


www.drucultuurfabriek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant