Het belang van het dragen van de gordel en gebruik van een kinderzitje werd geoefend met een gele elektroauto. Foto: PR
Het belang van het dragen van de gordel en gebruik van een kinderzitje werd geoefend met een gele elektroauto. Foto: PR

Kinderen leren over gebruik van gordels, kinderzitjes en remweg

Algemeen

ZELHEM - Je kan als school niet beter starten met een verkeersles dan tijdens de eerste echte herfstdag met regen en wind. Woensdagmorgen 13 september kreeg de school bezoek van ANWB Streetwise met een spannend verkeersprogramma. ANWB Streetwise leert alle kinderen van de basisschool beter om te gaan met het huidige verkeer. Deze mogelijkheid komt tot stand in samenwerking met de gemeente Bronckhorst en de provincie.

In verschillende praktijklessen leren de kinderen over het gebruik van gordels, kinderzitjes, remweg en reactiesnelheid. ANWB Streetwise bestaat uit vier onderdelen. In 'Toet toet' leren de kinderen van groep 1 en 2 in de speelzaal verkeersgeluiden herkennen en oefenen het veilig oversteken. Daarnaast werd er geoefend met de autogordel in combinatie met het kinderzitje. Tijdens 'Blik en klik' leerden de kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken.

Het belang van het dragen van de gordel en gebruik van een kinderzitje in de auto werd geoefend met een gele elektroauto. Hiervoor werd de grote gymzaal van De Pol gebruikt.

'Hallo auto' leerde de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen namen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mochten zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger kwam in deze les aan bod. Deze les werd gegeven in de Cosmeastraat, de weg was voor deze les afgezet. Tijdens 'Trapvaardig' tenslotte trainden de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsten over een uitdagend parcours en trainden moeilijke manoeuvres. Ook reden ze met een zware rugzak op. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Daarnaast kregen de kinderen van de groepen 5 t/m 8 een iCheck. De ogen werden met behulp van een kleine test gecontroleerd. Ook zijn de fietsen van groep 7 en 8 gecontroleerd, zodat de kinderen straks met een veilige fiets deel kunnen nemen aan het verkeer.

Al met al een leerzame ochtend en zeker een herhaling waard.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant