Een GTW-bus in 1956. Foto: PR
Een GTW-bus in 1956. Foto: PR

Expositie geschiedenis Geldersche Tramwegen

Algemeen

DOETINCHEM - Het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum te Doetinchem en verzamelaar van GTW-materiaal Reyer van de Pol uit Gaanderen houden in samenwerking met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in september en oktober 2017 een tentoonstelling over de Geldersche Tramwegen (GTW) in de jaren 1934-1977. De expositie is te zien van 4 september t/m 28 oktober 2017 van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur aan de IJsselakde 13 in Doetinchem. Vrije entree.

Het is dit jaar 40 jaar geleden dat de GTW opging in de Gelderse Streekvervoer Maatschappij (GSM) en in 1957, 60 jaar geleden, reed voor het laatst de tram tussen Doetinchem en Doesburg. De GTW kwam voort uit de in 1881 opgerichte Geldersche Stoomtramweg Maatschappij (GStM). Sinds 1881 ontsloot de GStM met de stoomtram en vanaf 1923 met bussen de Achterhoek. In 1934 werd dit vervoer overgenomen door de GTW. Het bedrijf was gevestigd aan de Keppelseweg te Doetinchem. In 1977 werd de GTW verkocht aan de Nederlandse Spoorwegen en werd voortgezet onder de naam GSM. Vele wisselingen in vervoersmaatschappijen volgden en geleidelijk aan verdween de vertrouwde gele bus uit het Gelderse straatbeeld.

Op de expositie wordt de geschiedenis van de GTW getoond in honderden foto's uit de collectie van Reyer van de Pol, van o.a. tram-, bus- en vrachtvervoer, chauffeurs, conductrices, werkplaatsen en de GTW- harmonie. Tevens zijn er vele schaalmodellen en diverse GTW-attributen en uniformen van personeel en de harmonie te zien die eigendom zijn van het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum Doetinchem. Op de expositie wordt de GTW-film 'Schakels in de keten' vertoond. Deze film uit 1956 is voorzien van historisch commentaar door oud-directeur ir. A.H.H. Robbé Groskamp. Een film uit 1949 toont het door de GTW georganiseerde muziekfestival waarop o.a. 750 muzikanten de GTW mars spelen.

Opening
Opening expositie op zaterdag 2 september om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur). De tentoonstelling wordt op zaterdag 2 september om 14.00 uur geopend met een lezing door Frank van Setten, adjunct-directeur Trein Arriva Nederland en een feestelijk optreden van Muziekvereniging De Vriendschap. Op het voorterrein van 't Brewinc zijn die dag voertuigen te zien van de drie typen GTW-vervoer (tram, bus en vrachtvervoer), t.w. de replica van de 'Silvolde 13' (eigendom van het Vervoermuseum te Doetinchem), een T-Ford en een Bedford (eigendom van Transit Oost te Winterswijk).

Aanmelden kan telefonisch of per mail. Zie voor informatie over het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum Doetinchem de website.


0314-787078

via info@ecal.nu

www.ovsm-doetinchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant