Wim en Nanke Siebelink nemen afscheid van hun levenswerk. Foto: PR
Wim en Nanke Siebelink nemen afscheid van hun levenswerk. Foto: PR

Heem- en Siertuin 'Aldenhaeve' is niet meer

Algemeen

ZELHEM - Al voor dat Wim en Nanke Siebelink in 1986 naar havezate 'de Aldenhaeve' verhuisden, wist Nanke dat ze iets wilde met het terrein rondom de boerderij en na het lezen over het leven en het werk van Jac. P. Thijsse werd het haar ook duidelijk hoe de tuin er uit zou moeten komen te zien. Ze wilde dezelfde elementen in haar tuin en zo ontstond vanaf 1992 een kruidenhof, een vlindertuin, een wilde planten tuin, een hoogstamfruitboomgaard, een paddenpoel en een rozebottelveld. De tuin werd zo mooi, dat ze mensen kon uitnodigen om tijdens open tuindagen mee te genieten van deze oase van rust en plantengroei. In de schuur creëerde ze vervolgens een plek, waar bij slecht weer toch een 'High Tea' met koek et cetera kon worden geschonken. In weer een ander gedeelte van de boerderij werd een ruimte gecreëerd voor het houden van vergaderingen en zo werden steeds meer mensen naar de 'Aldenhaeve' getrokken.

Maar de jaren verstreken en tuinen vragen veel aandacht en noeste arbeid om er goed bij te kunnen liggen. Enkele jaren geleden moesten Wim en Nanke dan ook erkennen dat de tuin hen de baas begon te worden en besluiten om 'het stokje' over te dragen aan een jongere generatie. Dit lukte aanvankelijk niet tot de oudste dochter aangaf, dat ze met haar gezin wel naar de Haitinkweg wilde verhuizen, maar dan zonder openstelling van de tuinen en zonder 'High Tea' en andere horeca-verplichtingen. "Jammer", aldus Nanke, die naast natuurliefhebber ook altijd bezig is om haar liefde voor planten en dieren te doceren aan bezoekers van de tuinen. Ook de lezers van deze krant werden regelmatig getrakteerd op een artikel over de planten- en dierenwereld. Voordeel voor de gekozen wijze van opvolging is wel dat er voor Wim en Nanke een zogenaamde zorgunit op het terrein geplaatst kan worden waar ze kunnen gaan wonen, zodat ze toch nog kunnen blijven genieten van de rust en de tuinen rondom 'hun' Aldenhaeve.

Afscheid en boedeldag
De tuinen zijn al gesloten en per 1 september gaan Nanke en Wim ook daadwerkelijk de boerderij verlaten. Omdat zo veel Zelhemmers, maar ook Achterhoekers uit de verre omtrek en toeristen in de afgelopen jaren op de 'Aldenhaeve' te gast zijn geweest, nodigen Wim en Nanke iedereen uit om op zaterdag 26 of zondag 27 augustus tussen 11.00 en 17.00 uur naar de Aldenhaeve te komen om afscheid te nemen. Naast gezellig afscheid nemen, organiseert de familie Siebelink een ouderwetse boedeldag, waarop allerhande spullen, die niet mee kunnen naar de veel kleinere zorgunit, te koop worden aangeboden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant