Afbeelding

Column Luuk Stam - Tour de Mariënvelde

Algemeen

Tour de Mariënvelde

Op de eerste zaterdag van juli kom ik in Zelhem een bekende tegen waarvan ik weet dat hij ook gek is op wielrennen. Ik vertel hem dat ik net uit Düsseldorf kom. Hier ging de Tour de France van start met een kletsnatte proloog. Hij vertelt dat hij samen met een kameraad op de fiets naar Mariënvelde is geweest. Daar hebben de twee zich ingeschreven voor de Tour de Mariënvelde.

Ik kijk het duo wat verbaasd aan. Dat inschrijven kan toch gewoon via internet? Je vult wat persoonlijke gegevens in, je klikt 22 renners aan en je bent voor de hele Tour de France klaar. Een kind kan de was doen. Uiteraard zijn de jongens hier ook van op de hoogte, maar voor hen is de inschrijving ter plekke deel van het spelplezier. Doen ze elk jaar. Drinken ze er even een paar biertjes. Oergezellig!

Dat is het er zeker. Het kloppend hart van de Tour de Mariënvelde is namelijk een kroeg, om precies te zijn café Heutinck. Café Heutinck is een kroeg zoals je die alleen in kleine dorpjes op het platteland vindt. Wie hier binnenstapt, voelt zich direct thuis. Hier hangt de sfeer van een huiskamer. De vloerbedekking is op sommige plekken wat versleten, maar niemand die zich daar ook maar enigszins aan ergert.

Heel vaak kom ik niet bij café Heutinck, maar als ik er kom dan is het op de slotdag van de Tour de France. Dan worden ook hier de prijzen verdeeld. Ook deze zondag zit de zaal helemaal vol. Op het podium voelt één van de organisatoren tijdritspecialist Jos van Emden aan de tand. In de kroeg staan de schermen nog aan waarop eerder deze avond te zien was hoe een Nederlander de slotetappe won.

De uitzending vanuit Parijs is inmiddels al een tijdje afgelopen. Nu is Tussen Kunst & Kitsch op televisie. "Annie, er is ook darten op tv", merkt één van de kroeggasten op. "Ku'j dat d'r veur ons niet opzetten?" Annie hoort het niet en dus gaat het tien minuten later nog steeds over bijzondere vazen en ander historisch materiaal. In de zaal gaat het ondertussen over goede benen en stress in het peloton.

Dan volgt de daadwerkelijke prijsuitreiking. Ik win alleen een bierpakket in de loterij. In het wielerspel beleefde ik een tamelijk dramatische editie die eindigde op plek 2737. Het mag de pret niet drukken. Op deze avond in Mariënvelde is iedereen die het wielrennen een warm hart toedraagt van harte welkom. Alles ademt hier de wielersport. In de kroeg hangen wielerpetjes. Boven de bar hangen papieren met namen van renners.

De winnares van deze editie van de Tour de Mariënvelde komt uit Amsterdam. Haar Achterhoekse vader blijkt verantwoordelijk voor het winnende team. Wie deze zondagavond bij de prijsuitreiking schittert door afwezigheid is de Zelhemse wielerliefhebber met zijn kameraad. Als ik de uitslag erbij pak, ontdek ik dat hij is geëindigd op plek 2724. Het inschrijven in het café mag dan oergezellig zijn, een garantie voor succes is het zeker niet.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant