Carmen en Wesley onthullen de plaquette 'Gezonde School'. Foto: Liesbeth Spaansen
Carmen en Wesley onthullen de plaquette 'Gezonde School'. Foto: Liesbeth Spaansen

Gezonde School Certificaat voor Dorpsschool Halle

Algemeen

HALLE – Dinsdag 6 juni mochten alle leerlingen van de Dorpsschool Halle buiten kijken naar de onthulling van een belangrijke plaquette bij de voordeur van de school. Hierop staat dat de school een Gezonde School is.

Door Liesbeth Spaansen

"Wij hebben met elkaar een aantal weken lang aan het project 'Fijn op de Dorpsschool' gewerkt, we hebben 'Rots en Water-lessen' gedaan en we hebben het project afgesloten met een spelletjesdag," vertelt Juf Louise enthousiast aan de kinderen. "Maar, is het klaar dan? Nee, het project gaat steeds door, want we willen het fijn op de Dorpsschool houden." Twee groep 8 leerlingen, Carmen en Wesley mochten de plaquette onthullen. "Wij zijn de allereerste school in de gemeente Bronckhorst die dit certificaat heeft en een gezonde school is. Daar zijn we supertrots op." Voordat de lessen doorgingen werd uit volle borst het schoollied gezongen.
Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk. Een school kan hiermee laten zien dat zij voldoet aan de kwaliteitscriteria opgesteld door deskundigen op gebied van voeding, sport en bewegen, welbevinden en sociale veiligheid. GGD beheert en coördineert het geheel.
"Maar uiteindelijk blijven we eraan werken, want een certificaat is drie jaar geldig en wordt niet automatisch verlengd," aldus Louise Brouwer, Gezonde School Coördinator. "We hebben gekozen voor het deelcertificaat welbevinden en sociale veiligheid, omdat we veel aandacht willen besteden aan sociaal emotionele ontwikkeling. We vinden het versterken van weerbaarheid en sociale vaardigheden heel belangrijk. Er is meer dan taal en rekenen."
Om deze certificaten te behalen moet de school aan vier pijlers voldoen: signaleren, educatie, omgeving en beleid. Dit laatste is zo belangrijk dat het is opgenomen in het schoolbeleid. Ook worden ouders bij het project betrokken. Er wordt op verschillende manieren structureel aandacht besteed het vormgeven van de Gezonde School. Zo wordt het Programma Anders Denken (PAD) leerplan gevolgd, zijn er iedere dag lessen in sociaal gedrag, zijn de leerkrachten opgeleid om de training 'Rots en Water' te geven en zijn de schoolregels en het pestprotocol weer onder de aandacht gebracht. "We zijn trots op het resultaat en laten met het certificaat zien dat de school hierin uitblinkt. De gezondheid van onze leerlingen hebben we hoog in het vaandel staan," besluit Louise Brouwer. "Als kinderen gelukkiger zijn, voelen ze zich beter en zijn hun schoolprestaties beter."

Plaquette moet nog worden onthuld. Foto: Liesbeth Spaansen
Juf Louise vertelt over de Gezonde School. Foto: Liesbeth Spaansen
Carmen en Wesley onthullen de plaquette 'Gezonde School'. Foto: Liesbeth Spaansen
Carmen en Wesley onthullen de plaquette 'Gezonde School'. Foto: Liesbeth Spaansen
Leerlingen van de Dorpsschool in Halle tijdens de onthulling. Foto: Liesbeth Spaansen
De plaquette aan de Dorpsschool Halle. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant